Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Golf pokraj jezera

Palić su toplice od 1899. godine. Certifikat od Kraljevske vlade Ministarstva unutarnjih poslova Mađarske »stare« toplice Palić dobile su 1899. godine U razdoblju od 1963. godine, kada su prestale raditi, do ponovnog dobivanja statusa toplica, Palić je bio rekreativni centar za provod Subotičana. 
U nedostatku rijeke ili planine, ova, 10 kilometara udaljena destinacija od Subotice, jedino je odredište gdje možete pronaći odmor. Ljetne dane Subotičani uglavnom provode na Muškom i Ženskom štrandu i u Vikend naselju. Palić je u spomenutom razdoblju doživio 12 transformacija, a za to vrijeme promijenilo se 13 ravnatelja.
SKROMNI KAPACITETI: »To je dokaz da se lutalo, da se nije znalo što s Palićem. Pokušavalo se improvizacijom naći neki model, ali očito grad nije imao snage ili volje pronaći rješenje«, kaže Dragutin Miljković, ravnatelj JP »Palić-Ludaš«. 
»Tradicionalne toplice funkcionirale su na ljekovitosti jezerske vode i klimatskim faktorima. Temperature nisu ekstremne niti zimi niti ljeti, a pokraj jezera ima puno zelenila. To privlači osobe s dišnim problemima«, nastavlja Miljković.
Do ekološke katastrofe je došlo 1971. godine, kada su sve ribe uginule. Sanacija je trajala pet godina, a izvađeno je 2 milijuna kubičnih metara mulja. Jezero je sada puno čistije, ali Palić i dalje ne zadovoljava sve potrebe posjetitelja.
»Ono što mi ovdje imamo vrlo je skromno po kapacitetima, jer postoji 750 ležajeva. To je malo ako želimo ići u korak s europskim topličnim turizmom. Termalni bazen je instaliran 1984. godine, ali nije završen. Otvoren je samo ljeti, a okolnosti nam nisu bile naklonjene da se dovrši. U hotelu ‘Jezero’ gosti se mogu relaksirati u kadi s termalnom vodom i masažerima, i to je sve. Radimo na tome da napravimo toplice koje će biti na europskoj razini. To neće biti klasično lječilište, već ćemo brinuti o održavanju općeg zdravlja i kondicije posjetitelja, kao svojevrsni wellnes centar«, objašnjava Miljković.
MASTER PLAN: On kaže da će takav Palić moći konkurirati sličnim lokacijama u susjednim zemljama. U skladu s tim napravljen je Master plan, koji ima tri odrednice. Prije svega, definiran je plan prostora, kao i situiranje turističkog kapaciteta u okruženju. Urađena je »benchmark« analiza, kako bi se usporedila ponuda Palića i okolnih toplica. Osim toga, studija izvodljivosti pokazala je značaj i svrhu ulaganja, kao i period isplativosti. Master planom je predviđeno 115 milijuna eura.
»Master plan je paket sugestija na osnovu kojeg ćemo za deset godina imati kompletnu turističku strukturu sposobnu da se tržišno ‘tuče’ s konkurencijom, opravda troškove i donese profit. Ako sve uradimo bez preskakanja faza i improvizacije – imamo šansu«, napominje Miljković. 
Stanovnici Palića uskoro mogu očekivati otvaranje Turističkog informativnog centra, a u tijeku je adaptacija Velike terase, koja u Master planu zauzima značajno mjesto. Urbanisti rade na planu detaljne regulacije za »ruralnu areu« i golf zonu, a u tijeku je i izrada projekata za kanalizacijsku mrežu. Osim toga, po svemu sudeći, postoje šanse da termalni bazen uskoro bude kompletiran.
»Pregovaramo u vezi s nabavkom sredstava za završetak radova na bazenu. Vrlo je važna odluka Skupštine općine od 15. svibnja da se Master plan prihvati kao dokument iza kojeg stoji gradska vlast, a tu je i Plan detaljne regulacije Velikog parka, površine 160 hektara. Uskoro ćemo imati kompletnu plansku regulaciju. Trebamo se uozbiljiti, raditi transparentno i sve radove završiti u roku«, kaže za HR Dragutin Miljković.
Master plan obuhvaća 25 poslova koje je potrebno uraditi u kontinuitetu. Na vrhu spiska nalazi se upravljački model, odnosno donošenje odluke o izvođaču radova. Ovih dana očekuju se razgovori na razini općine u vezi s ovim stavkom. 
Ono što će Palićani prvo primijetiti, kada su novine u pitanju, je Turistički informativni centar i adaptirana Velika terasa. Nakon toga dolazi na red termalni bazen na Muškom štrandu. Ovo kupalište ima jednu kadu i dotrajalu strojarsku dvoranu.
UVJET ZA NASTAVAK RADOVA: »Dvorana se mora doraditi, kako bi se osigurala kvaliteta vode za kupače, a projektom je predviđena izgradnja još jedne kade, koja će vjerojatno biti pokrivena. Na taj način bazen bi bio u uporabi cijele godine. Očekuje nas silno kopanje, jer na Paliću postoji samo jedan ‘ozbiljan‘ kanalizacijski vod od Riblje čarde do Slanog jezera. Uvjet za nastavak ostalih radova je da se napravi kanalizacijski sustav«, objašnjava Miljković.
Uskoro ćete na Paliću, prema planu, uz uobičajene aktivnosti, moći igrati i golf. Kompleks će se sastojati od terena površine 80 hektara na kojem će biti 18 rupa. Pokraj njega nalazit će se 120 vila i hotel s 320 ležajeva. Osim u glavnom gradu, gdje možete igrati golf na terenu s 9 rupa, sličan sportski objekt ne postoji u Srbiji. 
»Izgradnja terena je posljednji stavak Master plana, jer na tom dijelu nisu rađene pripreme, a nije razjašnjena niti vlasnička struktura. Osim toga, moramo formirati golf klubove i promovirati ovaj sport. Ubrzo ćemo početi raditi na tome, kako bi, kada izgradimo hotel, svi uvjeti bili ispunjeni za nesmetan početak ‚golf ere‘ na Paliću«, kaže Miljković.
Svi radovi trebali bi biti završeni do 2017. godine. Ono što sa sigurnošću možemo očekivati je da će Palić za deset godina moći ugostiti više turista, jer će se broj ležajeva povećati na 2000. Očekuje nas više mogućnosti za zabavu uz jezero, kao i mnogo više zelenih površina. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika