Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Nema mirovanja
 
Postoje situacije u ko­jima je uključivanje screen-savera iznimno nepo­željno, jer time ometa rad pojedinih programa ili zah­tijeva unošenje lozinke, koju nitko od prisutnih ne zna. lako je na prvi pogled rješenje ovog problema trivijalno, nije uvijek dostupno i po­željno. Najjednostavniji način spriječavanja aktiviranja screen-sa­vera jest povremeno pomicanje miša, ali to od korisnika zahtijeva sjedenje za računalom. Tvrtka Wiebe-Tech smislila je rješenje za ovaj problem u obliku proizvo­da pod imenom Mouse Jiggler. Zadatak ovog malog USB uređaja je da se računalu prikaže poput miša i da iza­ziva povremeno pomicanje pointera. Uređaj se isporuču­je u dvije verzije - Fast, koji pointer pomiče velikom br­zinom svugdje po zaslonu, i Slow – koji simulira malo i sporo pomicanje i time zadr­žava dobar dio upotrebljivo­sti računala. Bilo da vas nervira screen-saver na računalu na kome ga ne možete isključiti, ili se samo želite našaliti s poznanicima, ovaj uređaj koštao bi vas 30 američkih dolara.
 
BT Balance
 
British Telecom naja­vio je razvitak novog ula­znog uređaja za računala, ko­ji bi u potpunosti trebao zamijeniti miša i tipkovnicu. Ime uređaja je BT Balance i zasni­va se na osjetilima pokreta koji geste korisnika prevo­de u instrukcije operativnom sustavu. Na ovaj način upo­raba računala bila bi znatno olakšana ljudima s invalidnostima kojima je, prije svega, uređaj i namijenjen. BT Balance je izašao iz test-faze i tre­nutačno počinje njegovo im­plementiranje.
 
Brica Viewart 1000
 
Kupnjom modela Brica Viewart 1000 za­pravo dobijate 11 uređaja u jednome. Viewart je sjedinio DVR snimač TV ili DVD materijala u MPEG4 formatu (razlučljivosti 320 x 240 točaka) preko analognog ulaza, kameru u razlučljivosti 320 x 240 i 30 slika u sekundi u trajanju do osam i pol sati, fotoaparat razlučljivosti 2 megapiksela, web kameru kad je povezan preko USB-a na računalo, a lako može po­služiti za pregledavanje slika i video materijala. Dakako, služi i poput MP3 plejera, diktafona, FM tunera, a pokraj toga mo­že poslužiti za pregledavanje do­kumenata i poput igračke konzole. Kako ima ugrađen riječnik za sedam jezika, služi i kao digitalni prevodilac, a s kalendarom i sličnim pro­gramima može biti di­gitalni podsjetnik. I na kraju, može se i povezati na printer (PictBridge). Kapacitet memorije je 512 MB interna, a u paketu stiže i SD/MMS kartica od 2 GB. Zaslon je di­jagonale 2,5 inča, a ugrađe­na baterija omogućit će šest sati video ili šest i pol sati audio reprodukcije. Ima mi­nimalnu težinu za sve ono što pruža, bilo da je ona iz­ražena u gramima ili dolari­ma – točno 98 grama i tek 265 dolara.
 
Trojanac
 
Novi trojanac nazvan Trojan.Kardphisher nije toliko opasan koliko je ubjedljiv. Kada se pojavi na kompjutoru, iskače aktivirajuća forma koja ima isti izgled kao kada se Windows XP prvi puta instalira i registrira. Tom formom korisnik se upozorava da je njegovu kopiju Windowsa aktivirao drugi ko­risnik i traži informacije o plat­noj kartici radi navodnog reaktiviranja Windowsa. Ako ne unesete ove informacije, kom­pjutor se gasi. I pokraj izgleda ovog trojanca, koji je realisti­čan i može lako prevariti, on ne pravi nikakvu štetu.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika