Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi nogometni izazov

Tijekom ljetne stanke Robert Jarni se odmara u Supetru, »guštajući« na moru i igrajući svakodnevno tenis s prijateljima. No, ovoga ljeta odmor će biti mnogo kraći, jer već početkom druge polovice srpnja započinju pripreme omladinske momčadi Hajduka, za čijeg je prvog stratega izabran. O novom nogometnom izazovu u njegovom životu, ali i o ne tako davnoj prošlosti i brojnim velikim momčadima za koje je nastupao, razgovarali smo u kraćem ljetnom razgovoru.
4Ovogodišnji ljetni odmor bit će Vam znatno kraći nego inače, jer već početkom sljedećeg tjedna preuzimate novu nogometnu dužnost. 
U ponedjeljak, 16. srpnja, preuzimam omladinsku momčad Hajduka (juniori) i počinjem se aktivno baviti trenerskim poslom, koji volim i želim u budućnosti raditi.
4Kako je došlo do ovog trenerskog angažmana u klubu za koji ste odigrali brojne domaće i međunarodne susrete, afirmirajući se kao nezamenljivi reprezentativac Hrvatske?
Meni je osobno bilo vrlo drago kada su me pozvali da prihvatim mjesto trenera juniora Hajduka, a sama inicijativa je potekla kada smo, skupa s ekspedicijom Hrvatske, bili u Cardiffu prilikom odlučivanja o domaćinu EP 2112. godine. U razgovoru s predsjednikom kluba Grgićem i izbornikom Bilićem, upitan sam bi li htio prihvatiti se ove odgovorne dužnosti u projektu koji namjeravaju za budućnost napraviti u mom nekadašnjem klubu.
4Kakve su Vaše trenerske kvalifikacije?
Završio sam prije godinu i pol dana hrvatsku nogometnu akademiju i posjedujem europsku Pro licenciju, što znači da mogu voditi bilo koju momčad na prostorima cijele Europe.
4Iz aspekta reperezentacije pogled hrvatske javnosti je ponajviše usmjeren na tekuće kvalifikacije za EP 2008 u Švicarskoj i Austriji. Na koji način ocjenjujete dosadašnji učinak Bilićevih izabranika?
Što se tiče učinka naše reprezentacije Slaven je to zbilja fenomenalno odradio, ima još dvije jake utak-mice i mislim da plasman na Euro ne bi trebao biti problem. Osobno mi je drago što u prvoj momčadi igraju i nogometaši iz domaćeg prvenstva (Ćorluka, Modrić i ex. Eduardo) uz »legionare«, koji nastupaju za inozemne momčadi. Jer, mladost bez iskustva ne ide. Što se najbolje pokazalo na prošlom SP u Njemačkoj kada su upravo najuspješnije momčadi imale prosjek preko 30 godina.   
4Vratimo se malo u prošlost i u vrijeme Vaše aktivne nogometne karijere. Koliko je Vama iskustvo igranja u velikim europskim momčadima značilo u pružanju nezaboravnih partija u dresu »Vatrenih«?
Iskreno, osobno mnogo sam veće iskustvo dobio igrajući u ovim, relativno manjim klubovima, poput Barija, Torina, Betisa ili Las Palmasa, jer to su bile momčadi u kojima nije bilo velikih zvijezda i moralo se u svakom susretu davati sve od sebe. Opet, igrajući u velikim momčadima poput Real Madrida i Juventusa, gdje god bi se pojavili morali smo igrati pod velikim pritiskom protivničke želje za pobjedom nad velikanom.
4Bogato nogometno-igračko iskustvo jamačno je zalog velike pomoći u budućem trenerskom radu. Jeste li još za vrijeme aktivne karijere pomišljali na mogućnost da jednog dana sjednete na klupu kao strateg neke momčadi?
Još zarana, igrajući za Torino sam počeo voditi svoje zabilješke glede treninga i načina priprema, jer sam oduvijek imao u sebi pomisao o potencijalnom trenerskom poslu. U karijeri sam surađivao s mnogo trenera i bilo je interesantno uspoređivati razlike u njihovom radu, odnose prema igračima, priprema momčadi. Danas, kada ja startam na poziciji trenera, vjerujem kako će mi moje impresije i zabilješke, te bogato iskustvo u mnogome pomoći u budućem radu.            g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika