Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Eduardo u Arsenalu

Dugo je trebalo jednom hrvatskom igraču, a Eduardo da Silva to svakako jest – unatoč svojim brazilskim korijenima i prvobitnom državljanstvu, da nastavi put velikih transfera Bobana, Šukera, Prosinečkog, Bokšića i ostalih iz nezaboravne generacije »vatrenih«. Prolazile su godine, od te famozne 1998. i SP-a u Francuskoj, ali nogometaši iz Prve hrvatske lige morali su se zadovoljavati samo prosječnim transferima u ne baš jake svjetske momčadi (s par izuzetaka poput Šimića i Tudora). A onda je prošloga tjedna eksplodirao »londonski top« (zaštitni znak Arsenala) i pogodio usred Maksimira.  Najbolji igrač i strijelac HNL »Dudu« potpisao je za jedan od najboljih nogometnih klubova na svijetu i preselio se na stadion Emirates.
OD TRNJA DO ZVIJEZDA: Priča o talentiranom brazilskom mladiću, koji je stigao u Hrvatsku još kao junior, mogla bi se (tko zna) jednog dana pretočiti u izvrstan scenarij za potencijalni nogometni film. Eduardo da Silva stigao je na »mala vrata« u Dinamo, započevši u omladinskom pogonu, ubrzo zakucavši na »velika vrata« prve momčadi. Njegove dobre igre nisu promakle tada izborniku mlade reprezentacije Slavenu Biliću, riješeno je pitanje njegovog hrvatskog državljanstva i Dudu je odmah pokazao svoju kvalitetu na međunarodnoj omladinskoj sceni. Potom se ustalio u prvoj momčadi prvaka Hrvatske, ušao u A selekciju i doživio veliko razočaranje od strane prošlog izbornika Zlatka Kranjčara. Neposredno pred odlazak na SP u Njemačku da Silva je proglašen prekobrojnim i poput svih nas ostalih Mundial je pratio putem televizijskih prijenosa. Kako su hrvatski napadači igrali u Njemačkoj ostalo je zabilježeno u tužnijim analima...
Stoički istrpjevši težak udarac, hrvatski Brazilac je odlučio na najbolji mogući način demantirati nepravednog izbornika. U protekloj sezoni HNL Eduardo je suvereno vladao svim terenima, zabio više od 30 pogodaka, plus, što je mnogo važnije, ustalio se u reprezentaciji Slavena Bilića i povjerenje uzvratio golovima Engleskoj (1) i Izraelu (3). Ova dva susreta iznimno su važna, jer su izborene pobjede protiv izravnih konkurenata za plasman na EP u Švicarskoj i Austriji. 
TRANSFER U ARSENAL: Prošle godine u ovo doba nesretni UEFA-in ždrijeb donio je Dinamu za protivnika u posljednjoj rundi kvalifikacija za Champions league upravo londonski Arsenal. Naravno, Dinamo je »izvisio« za Ligu šampiona, ali je zato u dvije velike utakmice tadašnji Dinamov kapetan pokazao sav raskoš svog zbilja velikog talenta. I jednom od najboljih nogometnih trenera današnjice Francuzu Arsenu Wengeru to nije moglo promaći. Dudu je »zapisan« kao veliki potencijal, uslijedila je famozna sezona u hrvatskoj ligi, već spomenuti reprezentativni zgodici i kada je Arsenalov najbolji topnik Thierry Henry odlučio napustiti kišni London i zamijeniti ga sunčanom Barcelonom, dileme nije bilo. Realiziran je najveći transfer jednog hrvatskog nogometaša u posljednjih nekoliko godina. Iako se pouzdano točne cifre nikada ne znaju, spekulira se kako je Dinamo svog najboljeg igrača »pustio« za odštetu od 12 milijuna eura, dok će da Silva prema ugovoru dobivati tjednu plaću od 45.000 eura. Usporedbe radi, za proteklu sezonu u Maksimiru bio je plaćen oko 150.000 eura.
GOOD LUCK (SRETNO) DU-DU: Poželimo sreću ovom simpatičnom mladiću, koji je uzimanjem hrvatskog državljanstva postao jedan od stožera budućnosti nacionalne selekcije. Poželimo mu još mnogo zgoditaka u karijeri, prije svega reprezentativnih, a potom i klupskih, ma gdje bude igrao. Momak je to zaslužio, iako već odavno, unatoč svojim mladim godinama (23), to nije. Eduardo da Silva je već dulje hrvatski zet i ima malu kćerkicu. Good luck, Dudu!g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika