Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako je Brač dobio ime

Zahvaljujući negdašnjim sindikalnim odmaralištima mnogi Vojvođani su ljetne morske ferije provodili upravo na najvećem hrvatskom otoku (Krk je povezan mostom s kopnom), Braču. Bilo u Supetru, Sumartinu, Milni, Bolu, Pučišću, Postirama, Sutivanu, Splitskoj, Bobovišću ili nekom drugom mjestu na ovom otoku, kojemu je zajednički imenitelj prekrasna priroda i još ljepše, čisto more. Po povratku doma (a vraćali su se mnogi i na ovaj otok godinama) još dugo bi se pripovijedalo o ljepoti Brača. A malo tko  uopće zna pravu povijest imena ovog lijepog otoka nadomak Splita i zašto se on baš tako danas zove...
LATINSKA VERZIJA: Plinije Stariji, glasoviti rimski povjesničar (23-79. g. po Kristu), pisao je u »Historiji naturalis« o ovom otoku kao mjestu glasovitom po uzgoju koza – »contra Traguirum bavo et capris laudata Brattia«.
GRČKA VERZIJA: Bračanima je, pak, mnogo draža i bliža drugačija predaja o nastanku imena njihovog otoka, a koja datira iz vremena Trojanskog rata. Po njoj su ugledni grčki junaci Odisej i Menelaj uzvratili gostoprimstvo trojanskom ratniku Antenoru i pozvali ga da se nastani u grčkoj Ambraciji. Otputovavši s (Am)Brachije na novi otok, nazvao ga je Brachija i na njemu ostavio pastira Bracha, pomorca Elapha (podigao grad Elaphusu kod današnjeg Bola), te ratara i vinogradara Silena, koji je na Brač donio vinovu lozu i maslinu.
Korišteni podaci iz knjige Otok Brač, tekst Petra Šimonovića »Otok poviješću pretruđen«.                                                                                
g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika