Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Putovanja, putovanja...

U protekla dva mjeseca sve dječje skupine i Prvi ansambl HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice putovali su i predstavljali se na brojnim festivalima i smotrama folklora širom Europe, Republike Hrvatske te Vojvodine. Za postignute uspjehe Folklornog odjela zaslužan je Davor Dulić sa svojim asistentima, za Glazbeni odjel, koji je folklorce pratio na ovim putovanjima prof. Mira Temunović, a da na pozornici izgledaju lijepo, odnosno da nošnja bude uređena, pobrinuli su se dugogodišnji garderobijeri Centra Jelisaveta i Josip Dulić. 
»HKC ‘Bunjevačko kolo’ nastavlja sa svojim zacrtanim planom od prije tri godine, a to je vrhunska folklorna umjetnost s ovih prostora koja se prezentira svijetu, pronoseći glas kako o našem Centru i hrvatskoj zajednici ovdje, tako i o našoj tradiciji, kulturi i naslijeđu. Ako se u obzir uzmu ekonomska nestabilnost naše države koja je u tranziciji, naglasio bih, da mi djeci ovakvim načinom rada i putovanjima pružamo mnogo i u društvenom smislu, pokušavajući od njih napraviti mlade ‘europske ljude’. Sva naša putovanja potvrđuju da je HKC ‘Bunjevačko kolo’ jedan od rijetkih folklornih ansambala koji u mjesec i pol, dva, organizira 10 do 12 inozemnih gostovanja, koja se ne bi mogla ostvariti bez velike pomoći donatora i roditelja. S druge strane, ne smijemo zanemariti ni radnu grupu koja radi u Folklornom i Glazbenom odjelu, bez čijeg se ne samo velikog angažmana i rada, nego i velikog osobnog i privatnog odricanja ovo sve ne bi moglo sprovesti u djelo«, kaže umjetnički voditelj Folklornog odjela i predsjednik Izvršnog odbora Centra Davor Dulić.
SEZONA PUTOVANJA: Sezona ovogodišnjih putovanja folkloraca započela je gostovanjem Pripremne skupine na festivalu »8 Helvaci Special Turkish Sweet Festival nad Child Festival« u gradu Helvaci u Turskoj, u razdoblju od 20. do 25. travnja. Između ostalih tamo je bila i Sanja Šujić. »U Turskoj je bilo lijepo. Domaćini su bili vrlo gostoljubivi, vodili su nas svugdje, te nam je pri rastanku bilo malo teško. Upoznali su nas s njihovom kulturom, običajima i jezikom, a mi smo se trudili što bolje prikazati našu kulturu. Nastupi su bili dobri, a publika je posebno dobro prihvatila igre Šokadije, Banata, i naravno bunjevačke, te tražila i bis. Vrijeme je bilo lijepo, te smo mogli razgledati grad, a posebno me se dojmila večer kada smo svi zajedno, nas 80-ero, skupa pjevali uz gitaru«, kaže Sanja Šujić.
U povodu Dana grada Segedina, 20. svibnja, Prvi ansambl HKC »Bunjevačko kolo« gostovao je u ovom gradu u Mađarskoj, nastavivši tako suradnju s tamošnjom Hrvatskom manjinskom samoupravom. »Iskoristili smo slobodno vrijeme da koliko je moguće upoznamo centar grada i mogu reći da sam stekla vrlo pozitivan dojam kao, uostalom, i o svim gradovima Mađarske. Na nastupu smo se pokušali predstaviti na najbolji način, a nakon toga uslijedila je zabava koju su nam organizirali domaćini, na čemu smo im veoma zahvalni«, priča jedna od članica Prvog ansambla Ivana Matković.
SPLIT I BUDVA: Najmlađa dječja skupina u pratnji najmlađih tamburaša Centra gostovala je u Splitu i oduševila domaćine, članove KUD »Brodosplit«, koji su ih ugostili i omogućili im da kući dođu prepuni krasnih dojmova. Djeca su opravdala poziv na jubilarnu 35. smotru kulturno-umjetničkog stvaralaštva djece i mladeži – Glazbene mladeži Splita, koja je trajala od 31. svibnja do 4. lipnja. Osim odraslih, koji su omogućili ovo putovanje, gostovanjem su zadovoljna i djeca. »Domaćini su bili jako dobri, išli smo na kupanje, jako smo se dobro proveli i bilo nam je lijepo. Nastupali smo s četiri koreografije, a od publike smo dobili veliki pljesak. Meni se posebno svidjelo kada smo išli u razgledanje grada i kada smo bili kod kipa Grgura Ninskog i držali ga za palac za sreću i kućice koje smo vidjeli u planinama. Lijepo smo se družili, igrali i pjevali«, kaže Ivana Dulić iz najmlađe dječje skupine. Što se tiče, pak, dječaka, njima je nedvojbeno najinteresantnija bila nogometna utakmica, koja se igrala s domaćinima.
Samo par dana kasnije, od 7. do 11. lipnja, starija dječja skupina sudjelovala je na IV. internacionalnom festivalu folklora u Budvi, u organizaciji Kulturno-umjetničkog centra »Stjepan M. Ljubiša« iz ovog mjesta. »Bunjevačko kolo« se predstavilo nizom nastupa duž Jugoslavenske plaže i osvojilo ovacije od strane tamošnje publike. 
Nakon Budve, 17. lipnja, uslijedilo je gostovanje iste skupine na 25. jubilarnoj smotri izvornog folklora »Lidas 2007.« u mjestu Pleternica u Hrvatskoj, u organizaciji KUD »Orljava«. Ovim gostovanjem nastavljena je suradnja sa spomenutom udrugom, čija se vizija ostvarila prenoseći pjesme s koljena na koljeno, ljubomorno čuvajući vrijednim rukama izrađene nošnje i strpljivo prebirajući po žicama tambure.
MAKEDONIJA I POLJSKA: Nastavak suradnje ostvaren je i s makedonskom udrugom KUD »Ilinden« iz Bitole, čiji su članovi bili domaćini mlađoj dječjoj skupine u periodu od 20. do 26. lipnja. Domaćini su, na čelu s Aleksandrom Stefanovskim još jedanput potvrdili svoju gostoljubivost, priredivši nastupe na Festivalu i odlazak na Prespansko jezero, gdje su se djeca nakon nastupa i odmorila, zabavila i družila, a Ivana Sudarevića, koji je ove godine putovao i u Split i Poljsku, radovalo je i to što su, kako kaže, s domaćinima posjećivali jedni druge i družili se među sobom, te upoznavali drugu djecu kod koje su ostala djeca bila smještena.
Već tradicionalno sudjelovanje »Kola« bilo je ono na 7. međunarodnom festivalu »Perlice Europe« u Osijeku od 23. do 24. lipnja, na kojem je sudjelovao Prvi ansambl. S izvedbom Bunjevačkog momačkog kola HKC je oduševio osječku publiku, a direktor Folklornog ansambla »Biseri Slavonije« Ivan Čavčić istaknuo je ovom prigodom vidljivu  kvalitetu rada gostiju iz Subotice, te izrazio vrlo pozitivan stav o cjelokupnom izgledu Prvog ansambla. 
Na festivalu »The IV International Rainbow Folklore festival of Children and Youth«, u organizaciji Centra za kulturu grada Elk u Poljskoj, od 27. lipnja do 2. srpnja, sudjelovala je dječja reprezentativna skupina. Po riječima Josipa Dulića djeca su tamo postigla zapaženi uspjeh te osvojila posebno priznanje - Laureat Festivala. Na svečanoj ceremoniji zatvaranja Festivala upriličena je zajednička točka svih ansambala, koji su predstavljali razne zemlje. U zajedničkoj točki nastupao je jedan par, a Ivani Stipić iz »Bunjevačkog kola« uvježbavanje koraka poljskog plesa, kako kaže, posebno se svidjelo. Ivana također ističe da je se dojmilo druženje, te da se kući vratila s puno lijepih uspomena. 
U povodu Međunarodnog dana Dunava, 29. lipnja, Prvi ansambl nastupio je na festivalu podunavskog folklora »Dunavski talasi«, velikoj međunarodnoj smotri tradicionalnog multietničkog stvaralaštva u Beloj Crkvi, koji se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Na ovom festivalu sudjelovala su kulturno-umjetnička društva svih nacionalnih manjina, kako bi se ostvario cilj festivala, odnosno afirmiralo multietničko bogatstvo Podunavlja.
Također, od 30. lipnja do 1. srpnja, održana je dječja smotra u okviru 41. Đakovačkih vezova u Đakovu, na kojoj je sudjelovala dječja skupina, koja je bila gost KUD-a iz Viškovaca. Djeca iz HKC »Bunjevačko kolo« uživala su u velikoj gostoljubivosti domaćina i, kako kažu, provela zaista ugodno vrijeme u Đakovu.     
   g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika