Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Njegovanje tradicije

Prošle godine na inicijativu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Bačkom Monoštoru, selu u kome se od davnina njeguje tradicija marijanskog pučkog pevanja, po prvi put je održan festival ovog tipa. 
Kulturno-umjetničko društvo Hrvata »Bodrog« ove godine je, u želji da održi tradiciju po kojoj su Hrvati u Bačkom Monoštoru prepoznatljivi, organiziralo drugi po redu Festival marijanskog pučkog pjevanja u kome su sudjelovala kulturno-umjetnička društva i pjevačke skupine iz Hrvatske, Mađarske i Srbije.
Program je započeo u crkvi sv. Petra i Pavla u Bačkom Monoštoru, gdje je u 18 sati upriličen defile zborova, a Festival je otvorio župnik vlč. Goran Vilov. U programu su, u krcatoj monoštorskoj crkvi, nastupili: KUD »Tomislav« iz Donjih Andrijevaca s ženskom i muškom pjevačkom skupinom i KUD »Seljačka sloga« iz Gajića iz Republike Hrvatske, »Santovački crkveni zbor« iz Mađarske, te HBKUD »Lemeš« iz Svetozara Miletića, HKUD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega, HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora i domaćini iz Bačkog Monoštora KUDH »Bodrog«. 
Festivalu su nazočili Iva Aranjoš, konzulica Republike Hrvatske u Subotici, mons. dr. Andrija Kopilović iz Katoličkog instituta za kulturu,  povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, kao i gosti iz Male Bosne, koji ove godine nisu mogli nastupiti na festivalu. Mons. Kopilović se obratio prisutnima posebno pozdravljajući organizatore KUDH »Bodrog«. Istaknuo je kako je marijansko pjevanje karakteristično za crkvene zborove, te je pozitivno iznenađen što i kulturno-umjetnička društva njeguju ovu tradiciju, što posebno pozdravlja.
Program je nakon toga nastavljen u prostorijama Doma kulture uvodnom i pozdravnom riječi predsjednice KUDH »Bodrog« Marije Turkalj, koja se prisutnima obratila rječima: 
»Svaki narod ima nešto po čemu je prepoznatljiv. Našem narodu povijest je dala dva jaka znaka prepoznavanja – davno je to bilo, kada je rimski prvosvećenik naš narod nazvao ‘predziđe kršćanstva’ i kada nas je Ivan Pavao II. iz istog Rima nazvao ‘marijanski narod’. Prvi naslov naši pradjedovi plaćali su krvlju, a ovaj drugi plaćamo ljubavlju. Ova raspjevana večer nas okuplja oko one majke, koja nas nikada ne može ostaviti. Njenu ljubav mi večeras uzvraćamo«.
Uz večeru za sve sudionike i goste, te muziku monoštorskih tamburaša pjevalo se i plesalo, a Bački Monoštor je odisao marijanskim duhom. Mladi su zajedno pjevali i u parku, što je posebno radovalo Monoštorce, koji su ponosni na svoju tradiciju, a ovom prigodom postali su i sigurni da će ona ostati očuvana i za buduće generacije.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika