Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Promatračka misija u posjetu HNV-u
 
Promatračka misija EU u sastavu Jean Baptiste Trouche, zamjenik ureda šefa misije i Pierre Xavier Baufoux, zadužen za monitoring, sastali su se u Subotici 11. srpnja s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Brankom Horvatom i tom prigodom razgovarali o najavljenim izborima u pokrajini vezano za nacionalne manjine kao i o donošenju zakona o nacionalnim vijećima.
S. J.
 
Ovogodišnji dobitnici prestižnih nagrada u Subotici
»Pro urbe« i za HAD
Prošlotjedno skupštinsko zasjedanje u Subotici obilježila je i žučna rasprava oko dodjela najvrednijih gradskih priznanja »Počasni građanin« i »Pro Urbe«. Zvanje «Počasni građanin» ove godine dobili su književnik Boško Krstić i nekadašnji gradonačelnik Subotice, sada umirovljenik profesor dr. György Szórad. A priznanje »Pro Urbe« dobili su vlč. István Dobai, ravnatelj »Caritasa« u Subotici, glazbenik Gábor Juhász, alpinist Iso Planić, grafičarka Jasmina Jovančić Vidaković i Hrvatsko akademsko društvo. 
Hrvatsko akademsko društvo je tijekom 2002. počelo rad na »Leksikonu podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca«. Kako stoji u obrazloženju Povjerenstva za dodjelu zvanja i priznanja, »Hrvatsko akademsko društvo pokazalo se ne samo kao dobar idealno-tipski okvir za rad na Leksikonu, nego je prije svega na konkretnom planu omogućilo njegovo ostvarenje – s jedne strane, članovi HAD-a čine jezgro uredništva i suradnika Leksikona, a s druge strane, tijela i rukovodstvo HAD-a, prepoznavajući značenje Leksikona, daju široku potporu i punu akademsku slobodu uredništva i suradnicama. Bez ovakve potpore Leksikon podunavskih Hrvata-Bunjevaca i Šokaca ne bi mogao postići rezultate kakve je do sada ostvario ovaj jedinstveni leksikografski projekt u našem gradu«.
H. R.
 
 
DSHV obilježava 17. obljetnicu
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini danas, 13. srpnja, svečano obilježava svoju sedamnaestu obljetnicu. Stranka poziva članove i simpatizere na proslavu koja će se održati u Domu DSHV-a u Subotici s početkom u 18 sati. 
 
 
Savjet za međunacionalne odnose SO Subotica
O neprimjerenim nastupima u Skupštini
Druga sjednica Savjeta za međunacionalne odnose subotičke Skupštine, zakazana za 11. srpnja, prekinuta je odmah po samom početku, budući da nije bio osiguran službeni prijevod tonskog zapisa s prošlotjedne sjednice Skupštine na kojoj su izrečene uvrede koje su i bile povod ovome sastanku. Sastanak je nastavljen u 13 sati, no, do zaključenja našega lista nisu bili usvojeni konačni zaključci.
Podsjećanja radi, vijećnici Saveza vojvođanskih Mađara napustili su posljednju sjednicu Skupštine općine nakon što je, obraćajući im se, predsjednik Ekološke stranke Vojvodine i vijećnik Blaško Gabrić optužio Mađare za fašizam. Uslijedila je poduža stanka, a zatim je sjednica i prekinuta.
D. D.
 
 
DSHV podupire odluku Radio Subotice 
 
»Demokratski savez Hrvata Vojvodine podupire odluku Radio Subotice za sakupljanje potpisa građana Subotice poradi odgode odluke RRA o dozvoli emitiranja radio programa za područje regije do odluke Narodne Skupštine Republike Srbije o prijedlogu izmjene Zakona o radiodifuziji« stoji u Priopćenju ove stranke. 
U priopćenju se dalje navodi da je Radio Subotica postao sastavnica života svih građana i da bi Hrvati primjenom ove Odluke ostali uskraćeni za nešto što je stečevina zajednice. »Nikakvi propisi ne mogu smanjivati stečena prava i kao takvi su u suprotnosti s Ustavom Srbije i svim međunarodnim propisima« navodi se i poručuje da će DSHV prikupljati potpise u svim mjesnim odborima i Domu DSHV-a. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika