Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uskoro bez »TV Tjednika«

»Televizija YU Eco kontinuirano tri godine, i u vrijeme kada je producent emisije bila NIU ‘Hrvatska riječ’ i nakon toga, kada je produciranje preuzelo Hrvatsko nacionalno vijeće, o vlastitom trošku i bez ikakve novčane nadoknade emitira emisiju na hrvatskom jeziku ‘TV Tjednik’. To je oko sto sati programa na hrvatskom godišnje. Budući da sam s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i ljudima iz DSHV-a u Općini pokušavao naći rješenje ovog pitanja, a nailazio na nerazumijevanje, naša će televizija nakon ove u petak prekinuti emitiranje spomenute emisije. Naglašavam da ne želim uskratiti Hrvate za program, ali ne može YU Eco, kao privatna postaja, brinuti o informiranju hrvatskog pučanstva«, rekao je za naš list direktor Televizije Yu Eco Jožef Pinter, potvrđujući glasine o prestanku emitiranja »TV Tjednika«.
On je dodao i da će od jeseni, poštujući potrebe građana hrvatske nacionalnosti u Subotici u kojoj je hrvatski službeni jezik, »svakako krenuti u realizaciju programa na hrvatskom jeziku«, ali »da će onda biti prinuđen formirati vlastitu redakciju.« 
Upitan – ima li odluka o prestanku emitiranja »TV Tjednika« veze s tužbama protiv YU Eco televizije, koje su pokrenute zbog emitiranja određenih priloga u ovoj emisiji, Pinter kaže sljedeće: »Ne mogu reći da nema veze, budući da nam je nagrada za to što smo tri godine radili badava – sudski spor, koji vodimo protiv više novinara, koji su preko naše televizije izvrijeđani. To je promaklo našem glavnom uredniku samo zbog toga što smo dotad imali povjerenja u NIU ‘Hrvatska riječ’ i ljude iz ove kuće, koji su uređivali taj program«.
Odluku o prekidu emitiranja emisije »TV Tjednik« potvrdio nam je i predsjednik HNV-a Branko Horvat. »Upoznat sam s ovom odlukom, ali Vijeće trenutačno nema namjenskih sredstava kako bismo problem riješili, te problem ostaje otvoren, kako za ovu emisiju – tako i za druge programe na hrvatskom jeziku«, kazao je Horvat za naš list.
Prema njegovu mišljenju, ova je odluka ponajprije izazvana »problematikom oko emitiranja priloga u kojem su napadnuti određeni ljudi«. 
   »Ova je odluka refleksija toga, budući da su u tijeku i sudski procesi, čiji je uzrok emitiranje spomenutih priloga. Mi smo sada u situaciji ‘vaditi kestenje iz vatre’, za koje možda i nismo sami krivi. Nadam se da ćemo naći rješenje, pokušat ćemo ovaj problem riješiti preko lokalne samouprave, koja je u obvezi pomoći financiranje programa na manjinskim jezicima«, dodao je Horvat.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika