Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nedovoljan broj zainteresiranih

Ove godine u subotičkoj Gimnaziji neće biti odjela na hrvatskom jeziku jer se nije prijavio dovoljan broj učenika. Kako kaže predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavica Peić prijavilo se svega četiri učenika, čime je ona »više nego razočarana«. 
»Prije dva mjeseca HNV je pozvao učenike i roditelje, putem medija te preko cirkularnog pisma u školama u kojima se izučava hrvatski jezik i tada se prijavilo sedmero učenika završnog razreda osnovne škole. Također su obaviještene i sve hrvatske udruge i institucije. Naš napor i trud, na žalost, nije urodio plodom« kaže Slavica Peić. 
Prema njenom mišljenju tri su razloga tomu. Prvi je razlog izražena asimilacija »što je proces kojem su Hrvati izloženi stotinu godina. Svoj identitet su Hrvati u proteklom razdoblju afirmirali kroz očuvanje kulturne baštine i tradicije i vjerski život dok im je mogućnost obrazovanja i informiranja na materinjem jeziku bila permanentno uskraćivana«. 
Peić je najavila da će IO HNV već na sljedećoj sjednici pokrenuti pitanje angažiranja stručnjaka za sociološko, politološko i psihološko istraživanje kojim bi se dobio pravi uvid u potrebe hrvatske zajednice budući je i Platforma za obrazovanje, čija je izrada privedena kraju, rađena samo na temelju demografskih podataka, ali nije obuhvatila istraživanje potreba unutar hrvatske zajednice. 
Drugi razlog slabog odaziva, prema njenom mišljenju je što u Srbiji još uvijek postoji određena politička nesigurnost i nepovjerenje kod Hrvata, a treći što se relativno mali broj Hrvata upisuje u gimnaziju a veći u srednje stručne škole, zanate a određeni broj niti ne nastavlja školovanje. 
Prema Slavici Peić zadaća HNV-a je da osigura sve potrebne uvjete  da se otvori odjeljenje na hrvatskom jeziku što je i učinjeno te je najavila da će tražiti od Ministarstva prosvjete da se za školsku 2008/2009. otvori odjeljenje s nastavom na hrvatskom jeziku te da će inicirati okrugli stol na koji će pozvati Ministra prosvjete u Beogradu »kako bi poslali jasnu poruku našoj zajednici da ima pravo obrazovati se na materinjem jeziku«.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika