Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stečena prava

Odluka Republičke radiodifuzne agencije kojom je Radio Subotica ostala bez regionalne frekvencije ovoga je tjedna bila tema i na drugoj sjednici Odbora za međunacionalne odnose Republike Skupštine. Ovom je odlukom, naime, ne samo jedna lokalna radio postaja ostala pred privatizaciju bez značajnog resursa, građani bez programa kojeg su desetljećima navikli slušati, već je time i čujnost jedinog svakodnevnog radijskog programa na hrvatskom jeziku u Srbiji upola umanjena.
Prema Ustavu Srbije stečena prava se ne mogu umanjivati, upozorio je jedini predstavnik hrvatske nacionalno-manjinske stranke u Skupštini Srbije i član ovog Odbora Petar Kuntić. Ovom odlukom, pak, dio potencijalnog slušateljstva upravo na prostoru gdje Hrvati u značajnom postotku žive, od Subotice do Sombora, neće više moći slušati radijski program na uobičajenoj frekvenciji i u uobičajeno vrijeme. 
Već i na samoj sjednici Odbora čulo se mišljenje da se tu ne radi ni o kakvom ugrožavanju prava niti oduzimanju frekvencije već jednostavnom nadmetanju na natječaju na kojem je Radio Subotica izgubila. Međutim činjenično stanje, ukoliko nastojanja Radio Subotice da ospori Odluku RRA za što je pokrenuta i akcija prikupljanja potpisa građana ne uspiju, jest takvo da veći broj Hrvata koji su do sada mogli pratiti radijski program na hrvatskom jeziku to više neće moći. 
I tako se, po tko zna koji put, ponovno Ustavom i drugim potpisanim dokumentima zagarantirana nacionalno-manjinska prava, stavljaju u okvire nadmetanja na »slobodnom tržištu« i time dovode u pitanje.  
I ne samo to, nego se ovom odlukom ostvarivanjem prava jedne nacionalne manjine dovodi u pitanje ostvarivanje prava druge nacionalne manjine i stvara ozračje rivaliteta među manjinama. 
Radio Subotica će početkom idućega tjedna na odluku Republičke radiodifuzne agencije podnijeti prigovor uz koji će priložiti i potpise građana. Glavna urednica Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice Ljiljana Dulić očekuje da će uspjeti zadržati regionalnu frekvenciju, ovu dosadašnju ili pak dobiti neku drugu. No kad se ova priča završi otvara se druga a to je privatizacija čime se neizvjesnost u pogledu sudbine programa na hrvatskom jeziku produžava. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika