Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­jed­no na­sta­vi­ti za­početi po­sao

»Ovogodišnji lokalni i pokrajinski izbori imaju izuzetno veliki značaj za sve nas i moja poruka je – nije dovoljno da nas bude puno na izborima, treba da nas bude dosta, zato vas pozivam da u što većem broju iziđete na izbore«, rekao je kandidat za predsjednika Općine Géza Kucsera na predizbornom skupu koji je organizirao Demokratski savez Hrvata 7. rujna u Starom Žedniku. Na skupu su se predstavili i kandidati DSHV-a za pokrajinske zastupnike Petar Kuntić i Dujo Runje  te nositelj liste DSHV-a za Suboticu Martin Bačić.
    »2000-te godine smo se nadali da ćemo brzo vratiti životni standard iz devedesetih, međutim posao nije odrađen do kraja. Većina kandidata danas nudi kule i gradove i ružičaste snove i sve to bez potrebnih analiza i rada iza sebe. Subotica se i pored teških uvjeta razvijala u proteklim godinama, a gospodarstvo nije propalo zbog općinske vlasti već zbog stroge centralizacije koja je odnijela naše novce. Imamo puno toga čime se možemo pohvaliti i to je rezultat našeg zajedničkog rada i to je temelj na kojem možemo graditi, a ključne riječi mog programa, koji je zasnovan ne na tome što bi željeli već na tome što možemo uraditi, jesu kontinuitet, razvoj i sigurnost.« rekao je Géza Kucsera.
    Petar Kuntić je istaknuo kako su DSHV i SVM koalicijski partneri od samih početaka višestranačja te da se zahvaljujući tome Hrvati iz Subotice nisu masovno iseljavali, uveden je hrvatski jezik kao službeni, osnovana hrvatska redakcija na Radio Subotici, djelomično je obnovljen Hrvatski kulturni centar i formirani su odjeli na hrvatskom jeziku.
    Kandidat za pokrajinskog zastupnika na listi DS-a Dujo Runje rekao je kako od svih stranaka jedino DSHV u svom programu ima za cilj ostvarivanje kulturne autonomije Hrvata i »nitko nam to neće dati ako se sami za to ne izborimo. Interesi SVM-a i DSHV-a su isti, imamo pozitivna iskustva i potpisane garancije a i viziju kako ćemo dalje raditi zajedno. Ne smijemo propustiti priliku da glasujemo, glavu gore, ponosno, da se naše ime ne zatre i da nas se naši potomci ne stide«. Nositelj liste u Subotici Martin Bačić pozvao je pak sve one koji žele dobro hrvatskoj zajednici da iziđu na izbore i glasuju za DSHV jer su ovi izbori prilika da se osvoji značajan udio u općinskoj vlasti, a što veći broj vijećnika imali u Skupštini općine Subotica, lakše ćemo se izboriti za prava Hrvata.
    U pratećem programu u dvorani Doma kulture sudjelovala je reprezentativna grupa HKC »Bunjevačko kolo«, folklorni odjel iz Starog Žednika i Anica Čipak.      

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika