Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prevencija akutnog infarkta miokarda

 
 
Akutni infarkt miokarda je oblik koronarne bolesti srca, koja nastaje zbog potpune okluzije koronarne arterije. Ireverzibilna ishemija, koja progredira do nekroze miokarda, poslije funkcionalnih dovodi i do anatomskih promjena i gubitka srčanog tkiva. Najčešći uzrok akutnog infarkta miokarda (kod 90 posto bolesnika) je ruptura ili fisura aterosklerotskog plaka koronarne arterije s formiranjem tromba i dodatnim spazmom.
Infarkt miokarda, srčani udar, jedna je od najčešćih dijagnoza koje se postavljaju kod hospitaliziranih bolesnika u zapadnim zemljama. Smrtnost akutnog infarkta miokarda iznosi oko 30 posto, pri čemu se više od polovice smrtnih slučajeva dogodi prije nego što oboljeli stignu do bolnice. Da bi se uopće spriječio nastanak infarkta miokarda, a samim tim i njegove fatalne posljedice, neophodno je unapređenje borbe protiv raznih faktora rizika za nastanak ovog oboljenja. 
Infarkt nastaje zbog suženja krvnih žila srca, nakupljanja masnih materija u zidovima krvnih žila te nastanka ateroskleroze, koja vremenom dovodi i do njihovog začepljenja. Faktori rizika za razvoj srčanog udara, koji ubrzavaju nastanak ateroskleroze mogu se podijeliti u nekoliko većih grupa. 
4GLAVNI FAKTORI RI-ZIKA NA KOJE SE MOŽE UTJECATI: Visok krvni tlak, abnormalne vrijednosti lipida u krvi, pušenje duhana, fizička neaktivnost, gojaznost, nezdrava ishrana, šećerna bolest.
4DRUGI FAKTORI RIZIKA NA KOJE SE MOŽE UTJE-CATI: Nizak socijalno-ekonomski status, oboljenja psihe, psihosocijalni stres, upotreba alkohola (više od 1-2 pića dnevno), upotreba oralnih kontraceptiva, hipertrofija lijeve komore.
4FAKTORI RIZIKA NA KOJE SE NE MOŽE UTJECATI: Pozna starosna dob, genetsko naslijeđe, spol, etnička pripadnost ili rasa.
Postoje različiti algoritmi za procjenu rizika od nastanka kardiovaskularnog oboljenja, koji su bazirani upravo na postojanju ili nepostojanju različitih faktora rizika i njihov međusobni odnos. Najnoviji vodič, koji se sve više i više koristi na europskom kontinentu, je SCORE SISTEM, koji prati postojanje sljedećih riziko-faktora: spol, godište, pušenje, sistolni krvni tlak, nivo kolesterola i vjerovatnoću nastanka infarkta ili šloga.
Prikazana je tabela za procjenu desetogodišnjeg rizika od KVB za visoko rizične populacije Europe u koju spadaju i stanovnici naše zemlje.
Pokazano je da je infarkt miokarda zastupljen u velikom postotku kao prva prezentacija bolesti krvnih žila pacijenta, i da postoje razni načini da se njegova učestalost smanji djelovanjem, prije svega, na postojeće faktore rizika.
 
g

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay