Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prevencija akutnog infarkta miokarda

 
 
Akutni infarkt miokarda je oblik koronarne bolesti srca, koja nastaje zbog potpune okluzije koronarne arterije. Ireverzibilna ishemija, koja progredira do nekroze miokarda, poslije funkcionalnih dovodi i do anatomskih promjena i gubitka srčanog tkiva. Najčešći uzrok akutnog infarkta miokarda (kod 90 posto bolesnika) je ruptura ili fisura aterosklerotskog plaka koronarne arterije s formiranjem tromba i dodatnim spazmom.
Infarkt miokarda, srčani udar, jedna je od najčešćih dijagnoza koje se postavljaju kod hospitaliziranih bolesnika u zapadnim zemljama. Smrtnost akutnog infarkta miokarda iznosi oko 30 posto, pri čemu se više od polovice smrtnih slučajeva dogodi prije nego što oboljeli stignu do bolnice. Da bi se uopće spriječio nastanak infarkta miokarda, a samim tim i njegove fatalne posljedice, neophodno je unapređenje borbe protiv raznih faktora rizika za nastanak ovog oboljenja. 
Infarkt nastaje zbog suženja krvnih žila srca, nakupljanja masnih materija u zidovima krvnih žila te nastanka ateroskleroze, koja vremenom dovodi i do njihovog začepljenja. Faktori rizika za razvoj srčanog udara, koji ubrzavaju nastanak ateroskleroze mogu se podijeliti u nekoliko većih grupa. 
4GLAVNI FAKTORI RI-ZIKA NA KOJE SE MOŽE UTJECATI: Visok krvni tlak, abnormalne vrijednosti lipida u krvi, pušenje duhana, fizička neaktivnost, gojaznost, nezdrava ishrana, šećerna bolest.
4DRUGI FAKTORI RIZIKA NA KOJE SE MOŽE UTJE-CATI: Nizak socijalno-ekonomski status, oboljenja psihe, psihosocijalni stres, upotreba alkohola (više od 1-2 pića dnevno), upotreba oralnih kontraceptiva, hipertrofija lijeve komore.
4FAKTORI RIZIKA NA KOJE SE NE MOŽE UTJECATI: Pozna starosna dob, genetsko naslijeđe, spol, etnička pripadnost ili rasa.
Postoje različiti algoritmi za procjenu rizika od nastanka kardiovaskularnog oboljenja, koji su bazirani upravo na postojanju ili nepostojanju različitih faktora rizika i njihov međusobni odnos. Najnoviji vodič, koji se sve više i više koristi na europskom kontinentu, je SCORE SISTEM, koji prati postojanje sljedećih riziko-faktora: spol, godište, pušenje, sistolni krvni tlak, nivo kolesterola i vjerovatnoću nastanka infarkta ili šloga.
Prikazana je tabela za procjenu desetogodišnjeg rizika od KVB za visoko rizične populacije Europe u koju spadaju i stanovnici naše zemlje.
Pokazano je da je infarkt miokarda zastupljen u velikom postotku kao prva prezentacija bolesti krvnih žila pacijenta, i da postoje razni načini da se njegova učestalost smanji djelovanjem, prije svega, na postojeće faktore rizika.
 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika