Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mladi Berežani oduševili Zagrepčane

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva »Preslica«, te pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, te Turističke zajednice grada Zagreba, od 28. do 30. lipnja je u hrvatskoj prijestolnici održan 4. međunarodni folklorni susret djece i mladih. Na ovom susretu je po prvi puta sudjelovala je i dječja skupina HKPD-a »Silvije S. Kranjčević« iz Bačkog Brega.
Prvoga dana 29.lipnja, djeca su imala priliku upoznati  Zagreb, te su na Gornjem gradu razgledali znamenitosti tog djela grada, fotografirali  se na Trgu bana Jelačića, da bi na koncu ovog upoznavanja grada posjetili Zagrebačku Katedralu. 
Sljedećeg dana predstavnici Društva Milica Lerić, Ines Košec, Dejan Gorjanac i voditeljica Jelena Srimac imali su prijem kod predsjednika Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb Jadranka Baturića. Tog dana su organizatori imali u planu i svečani mimohod koji nije održan zbog kiše. Navečer je održan nastup svih skupina u Koncertnoj dvorani »Vatroslav Lisinski«. Berežani su se predstavili spletom šokačkih igara iz Bačkog Brega u koreografiji Nenada Zubovića, te su bili nagrađeni velikim pljeskom. 
Posljednjeg dana boravka u Zagrebu, 1. srpnja, organiziran je posjet marijanskom svetištu u Mariji Bistrici.
Idejni začetnik i organizator »Dječjih međunarodnih folklornih susreta« je KUD »Preslica« iz novozagrebačkog naselja Blato, a ovi susreti se održavaju u reprezentativnim koncertnim prostorima u Zagrebu od 2004. godine. Susreti prerastaju u tradicionalno okupljanje djece i mladih folkloraša iz Hrvatske, ali i mladih iz Europe. Cilj organizatora je pokazati i sačuvati od zaborava tradicionalne narodne običaje, nošnje, pjesme i plesove iz različitih krajeva i pridonijeti razvoju međunarodne kulture i turističke suradnje između Hrvatske i europskih zemalja.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika