Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Svetište sv. Bone u Vukovaru posjetili Subotičani
Zahvala 
darivatelju
Pri povratku s ljetovanja u Velom Lošinju djeca koja su završila prvi razred na hrvatskom jeziku u Osnovnoj školi »Matko Vuković« u Subotici, njihova učiteljica Ana Čavrgov i roditelji posjetili su Svetište sv. Bono u Vukovaru, gdje ih je dočekao gvardijan fra Zlatko Špehar, koji je bio jedan od organizatora ljetovanja djece u Velom Lošinju. Gvardijan Špehar je ispričao djeci kratku povijest samostana i poveo ih u razgledanje stare crkve i okolnih prostorija, koje koriste mladi Vukovarci. Djeca su otpjevala pjesmu »Dajmo hvalu Gospodu« kao znak zahvalnosti dobrim ljudima, koji su sudjelovali u organiziranju ljetovanja 60-tero djece hrvatskog odjela i roditelja iz Subotice. 
N. S.
 
 
Marijan Vukov 
novi svećenik 
 
Prošle nedjelje, 1. srpnja, biskup mons. dr. Ivan Pénzes, zaredio je u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije, za svećenika đakona, vlč. Marijana Vukova. Osim svećenika subotičke biskupije na slavlju su bili i gosti iz Hrvatske na čelu s o. Ivan Šestakom, rektorom Kolegija Družbe Isusove iz Zagreba u kojem je šest godina živio i Marijan za vrijeme svog teološkog studija. 
Poslije svećeničkog ređenja, Marijan je u zajedništvu s biskupom i svećenicima služio svoju prvu svetu misu i na kraju svim nazočnima podijelio mladomisnički blagoslov.
Svoju mladu misu, Marijan će slaviti u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije, u nedjelju 8. srpnja u 10 sati.                                
S. J.
 
 
 
U crkvi sv. Roka u Subotici  od 1. do 8.  srpnja
Devetnica u čast 
bl. Marije Petković
 
Od 1. do 8. srpnja svete mise s prigodnim razmišljanjem iz blaženičina života i djelovanja
u 17,30 sati (nedjeljom u 17)
 
POSLIJE SV. MISE U KAPELICI 
Molitva za njezino proglašenje svetom i molitve za njezin zagovor u našim potrebama!
 
6. srpnja u 8 sati do 7. srpnja u 8 sati
EUHARISTIJSKO KLANJANJE ZA DUHOVNA ZVANJA
 
8. srpnja 2007. u 17 sati:
MISA ZA OBITELJI S MALOM DJECOM
Na misu se pozivaju sve obitelji s malom djecom, a osobito obitelji  koje su bile na blagoslovu trudnica!
Na kraju mise poseban blagoslov djece!
 
9. srpnja 2007. u 17,30 sati
BLAGDAN BL. MARIJE PETKOVIĆ
Svečana sv. misa
Poslije mise u kapelici iskazivanje štovanja blaženičinim moćima.
 
 
30 godina svećeništva
U nedjelju, 1. srpnja, u crkvi Presvetog Trojstva u Somboru slavljena je misa zahvalnica povodom 30 godina svećeništva dekana preč. Josipa Pekanovića. U svojoj propovijedi preč. Pekanović se osvrnuo na svoj protekli svećenički život, sjećajući se sa sjetom lijepih i tužnih događaja, koji su ostavili neizbrisiv trag u 30 godina svećeničkog djelovanja – od studija u Rimu do današnjih dana. Na koncu propovijedi je rekao: »U ovoj propovijedi nisam želio govoriti o sebi, želio sam govoriti o svećeničkom zvanju i službi koja u sebi nosi one godine, dane, trenutke i događaje, koji su vrijedni sjećanja, koji potiču i koji nose čovjeka, koji pomažu da shvatimo i prihvatimo križ. Sve je to dio jednoga životnoga opredjeljenja za koje se nikada nisam pokajao«.
Župniku se poslije svete pričesti u svoje osobno ime i u ime vjernika župe zahvalio Darko Lovrić, a u ime omladine i djece Ana Matarić i Jelena Ilić.
Prečasni Josip Pekanović je za svećenika ređen 29. lipnja 1977. godine u crkvi sv. Terezije Avilske u Subotici, a 3. srpnja iste godine je slavio mladu misu u crkvi Presvetog Trojstva u Somboru. Kao kapelan je djelovao u Bajmoku, a kao župnik u crkvi Svetog Križa i do danas u crkvi Presvetog Trojstva u Somboru.
 Z. G.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika