Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mnogo zvijezda, malo neba

Ovih smo godina rijetko viđali dobre (stare) »road« filmove, s časnim izuzetkom »Male miss Amerike«. Ovaj, inače oprobani i omiljeni žanr među holivudskim glavešinama, koji je oduvijek, po preciznom receptu, donosio novac, u posljednje vrijeme spao je na niske grane. Ranije je »road« film značio i kakvu-takvu kvalitetu, ako ni zbog čega drugog onda zbog dinamizma postignutog stalnom promjenom lokacija i pokretom, što je osnovni preduvjet filmskog jezika po Lyndsyju – sjetimo se samo »Golih u sedlu« ili meksičkog čuda «Y tu mama tambien«.
ON ROAD KOMEDIJA: Pos-ljednji u nizu propalih pokušaja da se vrati sjaj spomenutom žanru je »Wild Hogs« Walta Beckera (u srbijanskim kinima preveden kao »Divlji u sedlu«). Riječ je o filmu koji je precizno određen kao »on road comedy«, u kojem glume samo velike zvijezde, istina ne baš u fazi Crvenog džina, ali ni u stanju neutonske zvijezde. Ovaj je spoj trebao garantirati uspjeh, ali najbolji dokaz da on to ne mora biti, upravo nalazimo u ovom filmu. U filmu glavne uloge igraju Tim Allen (Doug Madsen), John Travolta (Woody Stevens), Martin Lawrence (Bobby Davis), William H. Macy (Dudley Frank) i Ray Liotta (Jack). Prva četvorica glume sredovječne muškarce zapale u krizu srednjih godina (gle čuda!) što film još uže žanrovski određuje. Zarobljeni u svojoj svakodnevnici, Doug je zubar s nepodnošljivim sinom i nezanim-ljivom ženom, Woody je odvjetnik »visoke klase« čiji se život raspada, Bobby je vodoinstalater koji želi postati romanopisac, Dudley je »kompjutoraš« nježnog srca, dok je Jack, s druge strane, pravi otpadnik i vođa bande Del Fuegos. Što, za ime Boga, može povezati sve ove likove u jednu priču? Nije ni lokacija življenja, ni davno izgubljeni rođak, ni strast prema nogometu, nego je naravno »kriza srednjih godina«. Svi ovi momci u (približno) istom trenutku kupuju motore i kreću na dalek put kako bi liječili svoje rane. Na početku film je solidan, moglo bi se reći i dobar, jer odudara od standardnih šablona komedije, ali vrlo brzo prerasta u klasičan, ni po čemu zanimljiv slepstik. 
PRETJERANA GLUMA: Pita-nje koje me je mučilo na početku filma jest hoće li William H. Macy podići Tim Allena na razinu »Farga« ili će ovaj njega spustiti na razinu »Djeda Mraza« 1, 2 ili 3. Zanimljivo, ni jedno od dva predviđena nije se dogodilo, nekako su odigrali neriješeno, dok su im Travolta i Lawrence pljeskali s tribina. Glavni obrt u filmu dešava se kada naši »bikeri« pokraj velikih slapstick nedaća (izgorjeli šator, udarac u drvo itd.) sretnu meksičku bandu motociklista predvođenih Jackom, koji su za razliku od njih, da citiram jednog od likova, »prava stvar s pravim dijelovima«. Dolazi do sukoba, američki vozači prinuđeni na bijeg utočište pronalaze u malom pustinjskom gradiću, gdje ih čekaju druge zanimljivosti. Dok se film oslanja na jeftine i oprobane fazone zvijezde pokušavaju oteti dio platna za sebe, tako da često prisustvujemo pretjeranoj glumi (može se samo pretpostaviti što je sve isječeno), a načelo »mala bara puna krokodila« biva sve očiglednije kako film odmiče. »Wild Hogs« će vas zasigurno nasmijati i zabaviti, ali ništa više od toga. I to je sigurno.
 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika