Arhiv tekstova Arhiv tekstova

In­te­gra­ci­ju koči ne­su­rađiva­nje s Ha­a­gom

Jedno od prioritetnih političkih pitanja Državne zajednice Srbije i Crne je integracija države prije svega u Europsku uniju. Predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Državne zajednice SiCG je dr. Oliver Dulić, savezni zastupnik i predsjednik Općinskog odbora Demokratske stranke u Subotici, o tome dokle je na tom putu stigla naša zemlja, a dokle susjedna Hrvatska, kaže:
    »Činjenica je da SiCG na putu integracija stoje dvije utege oko vrata, s tim da je jedna prije nekoliko dana skinuta a to je ona vezana za harmonizaciju ekonomskih odnosa između Srbije i Crne Gore. Dobro je da će na putu ka EU SiCG imati dvije različite studije o izvodljivosti, te da će Srbija i Crna Gora zajedno ući u EU jer Europska unija ne priznaje bilo kakve pokrete nezavisnosti. Drugi kamen oko vrata je suradnja s Haškim sudom. Na tom putu postoje objektivne prepreke i mislim da je lopta u dvorištu Vlade Republike Srbije, koja ništa ne radi po tom pitanju, a svjedoci smo i da postoji užasna, neprihvatljiva neodlučnost kod premijera dr. Vojislava Koštunice i tima koji ga okružuje, pa nije u stanju napraviti hrabre korake barem onako kako je to uradio pokojni premijer dr. Zoran Đinđić. Činjenica jest da je Srbija imala dva različita tempa pridruženju EU; jedan je bio u razdoblju od 5. listopada 2000. godine do ubojstva premijera Đinđića kada je to bio ubrzani tempo pridruživanja i kada je Srbija u nastupima pred međunarodnom zajednicom bila bolja i bliža statusu pridruženog člana EU čak i od Hrvatske. Jako je dobro usporediti ponašanje hrvatskog premijera Ive Sanadera i Koštunice. Sanader je odmah nakon dolaska na vlast učinio vrlo hrabre poteze koji utječu na pad njegova rejtinga ali je uradio nešto što je mnogo važnije za samo državu. Ušao je u proces otvorene suradnje s Haškim sudom a to je Europa prepoznala kao dobar signal i Hrvatska je postala pridruženi član EU. Premijeru Koštunici nije padalo na pamet kada je formirao svoju vladu, kada je bio najjači, da učini takav potez. Time je oštetio ovu državu za dugi niz godina jer je Srbija u regiji posljednja po pitanju europskih integracija. Samo ova država nema ama baš nikakav ugovorni odnos s EU i to je sramotno«, kaže dr. Dulić.
    O tome kakvo je u svim tim procesima mjesto Vojvodine, Dulić dodaje: »Nažalost, proces europske integracije je vezan za međunarodno priznati subjekt a to je Državna Zajednica Srbije i Crne Gore. Vojvodina može ostvarivati različite ugovorne odnose u sklopu euroregija, dobro je da gradovi stvaraju partnerstva s gradovima u EU i zemljama koje su pridruženi članovi, dobri su i ljudski kontakti, ali je lopta ipak u rukama Vlade Republike Srbije«, zaključuje dr. Oliver Dulić.       

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika