Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi muzej u blizini Štranda

Prvu nagradu na Međunarodnom regionalnom natječaju za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje zgrade Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine, koji je bio jednostupanjskog, anonimnog i otvorenog karaktera i koji su raspisali Društvo arhitekata Novog Sada i Muzej suvremene umjetnosti Vojvodine, dobio je rad kanadsko-srbijanskog autorskog tima kojeg čine Robert Klaiborn, Ivan Markov i Lia Rukolo. Početak izgradnje zgrade ovog muzeja – na potezu Kineska četvrt, između Limanskog parka i keja kod Mosta slobode – očekuje se krajem iduće godine, priopćeno je prošle srijede na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine. Taj rad, po riječima direktora MSUV Živka Grozdanića, nagrađen je s 800.000 dinara.
Predsjednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš je istaknuo kako je natječaj za idejno arhitektonsko rješenje nove zgrade Muzeja samo prvi korak k tome da ovaj muzej konačno dobije svoj novi »dom«, što će svakako podržati i pokrajinska administracija. 
»Vojvodina kao multikulturalna, multietnična i višejezična regija ne može dopustiti da promovira samo salaše, čilaše i tamburaše, nego kao i svaka razvijena regija mora razvijati i promovirati i suvremenu umjetnost«, rekao je Kostreš. 
Tajnica natječaja Ljubica Milović naglasila je kako se na natječaj prijavio 171 tim licenciranih arhitekata iz 11 zemalja centralne i jugoistočne Europe, od kojih je žiri izabrao najbolje i dodijelio prvu, drugu i treću nagradu i otkupio još četiri rada koja su bila visoke kvalitete, ali nisu zadovoljavala sve standarde da bi ušla u prve tri nagrade. 
Nagrađene radove građani mogu vidjeti na izložbi pod nazivom »New Museum« koja je od 1. do 15. srpnja postavljena u privremenim izložbenim prostorijama Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine (Dunavska 37).
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika