Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Otvorenje izložbe 
»SUBcOnTInental Cab« u Subotici
 
U Galeriji »Dr. Vinko Perčić« (Maksima Gorkog 22) u Subotici, u ponedjeljak, 9. srpnja, u 20 sati, bit će otvorena izložba »SUBcOnTInental Cab«. Riječ je o drugoj izložbi u okviru projekta »Pokretanje istrage« novosadskog Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine, koji je započet 2003., i čija je prva faza zaokružena 2004. godine realizacijom izložbenih postavki u više izlagačkih i javnih prostora u Novom Sadu. Na izložbi će biti predstavljeni radovi subotičkih likovnih umjetnika: Edite Kadirić, Ksenije Kovačević, Ratke Lugumerski, Maje Rakočević, Suzane Donoslović i Spartaka Dulića. Autorica i kustosica izložbe je Suzana Vuksanović. 
Izložba će se moći pogledati do 3. kolovoza. Radno vrijeme galerije je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 13 sati, a utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati.
 
»Likovnjaci« na Ludašu
 
Članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice sudjelovali su na likovnoj koloniji na Ludaškom jezeru, u organizaciji KUD »Feketić« iz Feketića. Domaćin kolonije je bio István Ali, a kolonija je održana pod pokroviteljstvom Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu.  
 
»Film« večeras u Beogradu
 
Legendarni zagrebački sastav »Film« predvođen Jurom Stublićem nastupit će večeras, u petak 6. srpnja, u vrtu KST-a u Beogradu. Neki od najvećih hitova Jure i benda Film su: Ljubav je zakon, Zamisli život u ritmu muzike za ples, Srce na cesti, Pjevajmo do zore, Dobre vibracije, Sjećam se prvog poljupca, Nježno, nježno nježnije, Signali u noći...
Ulaznice se mogu nabaviti u prostorijama KST-a i Bilet servisu.
       
»Renesansni disko« u Franjevačkoj crkvi
 
U nedjelju 8. srpnja, u Franjevačkoj crkvi u Subotici održat će se koncert pod nazivom »Renesansni disko«. Nastupa Komorni orkestar »Con moto« iz Njemačke, a na programu su djela starih majstora renesanse i ranog baroka na izvornim instrumentima. Početak je u 20 sati.
Predstavljanje knjige »Dužijanca« 
u Subotici
 
Fotomonografija »Dužijanca«, u izdanju NIU »Hrvatska riječ«, bit će predstavljena  večeras, u petak 6. srpnja, u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici. O knjizi će govoriti: prof. dr. Milana Černelić, etnologinja s odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. Jadranka Grbić-Jakopović, etnologinja s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, prof. dr. Branko Ćupurdija, etnolog s Filozofskog fakulteta u Beogradu, dipl. arh. Mijo Mandić, poznavatelj bunjevačkih običaja i kulture, te autori knjige. Početak je u 19 i 30 sati.
 
Festival Marijanskog pučkog pjevanja 
u Bačkom Monoštoru
 
Sutra, u subotu 7. srpnja, u Bačkom Monoštoru održat će se drugi po redu Festival Marijanskog pučkog pjevanja, na kojem će sudjelovati pjevačke skupine kulturno-umjetničkih društava i crkveni zborovi s teritorija Bačke i Srijema. Festival će se održati u crkvi svetog Petra i Pavla, s početkom u 18 sati. 
Očekuje se sudjelovanje gostiju iz Santova (Republika Mađarska), Gajića, Topolja i Slavonskog Broda (Republika Hrvatska) te Subotice, Bačkog Brega, Tavankuta, Sombora, Golubinaca…
Organizator festivala je KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora.
 
Izložba grafika iz zbirke Likovnog susreta
 
Od ponedjeljka, 2. srpnja, U Modernoj galeriji Likovni susret u Subotici postavljena je izložba grafika iz zbirke Likovnog susreta. Izložba predstavlja izbor djela značajnijih autora jugoslavenske likovne scene iz razdoblja sedmog i osmog desetljeća XX. stoljeća među kojima su Stojan Ćelić,  Kosta Angeli Radovani, Ankica Oprešnik, Mihajlo Petrov, Boško Karanović, Božidar Jakac, Ljubomir Kokotović, Bogdan Kršić, Dževad Hozo. Izložba će trajati do 3. kolovoza ove godine. Radno vrijeme galerije je od 8 do 14 sati radnim danima i subotom od 9 do 12 sati.
 
»The Piedmont Choir« u Somboru
U organizaciji Kulturnog centra »Laza Kostić«, te u suradnji s Internacionalnim muzičkim centrom u Zrenjaninu, u Velikoj dvorani Gradske vijećnice u Somboru u ponedjeljak 2. srpnja, održan je koncert zbora »The Piedmont Choir« iz SAD-a. Zbor čine mladi iz 25 gradova i 96 škola s Istočne obale, a izvodi glazbene numere među kojima preovlađuju gospel i pop. Pod vodstvom i ravnanjem Roberta Gearija i Sue Bohlin za klavijaturama, zbor je Somborce pjesmama proveo kroz zemlje kao što su Australija, Slovenija, Amerika, Francuska, Austrija, Rusija, Engleska i Kina. Posljednje pjesme izvedene na ovom koncertu popraćene su interesantnom koreografijom.
 Z. G.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika