Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Festival dobrog vina, druženja i dobre glazbe

Da je vino uistinu izuzetno piće i da, osim toga što uveseljava i liječi, ono i spaja ljude, govori činjenica da korijen riječi »vino«, kažu, potječe iz sanskritskog jezika, odnosno, riječi »vena«, koja znači »prijateljski«. Tako se »najinternacionalnija riječ« kod Grka piše woinos, Talijani, Španjolci i Slaveni ga zovu vino, Francuzi vin, Židovi vayin, Nijemci wein, Arapi wa-yn. 
Vino je osim navedenih kvaliteta bilo inspiracija za stvaralaštvo mnogim umjetnicima, naročito pjesnicima i skladateljima, a u vjerskim obredima i običajima postalo je njihov sastavni dio. U crkvenim obredima, kod primanja pričesti na primjer, hostija se zalijeva krvlju Isusovom, odnosno vinom i vjernici ga uz najdublje štovanje i osjećaj blagostanja i zahvalnosti primaju kao dar Božji, nagradu i oprost. 
VINSKA FEŠTA: Ovogodišnji, četvrti po redu Festival vina održan je od 28. do 30. lipnja u Novom Sadu na Trgu Slobode i nadmašio je, kako se i očekivalo, sve prethodne vinske fešte i okupio predstavnike više od 150 vinarija, a više od 600 vrsta vina iz skoro cijelog svijeta moglo je degustirati najmanje 50.000 posjetitelja, koliko ih je posjetilo ovu jedinstvenu manifestaciju. Festival vina je i ove godine okupio proizvođače vina, proizvođače prateće opreme za vino, gastronome, turističke organizacije i sve one koji se bave prodajom, distribucijom i konzumiranjem vina. Interfest su i ove godine podržali Grad Novi Sad, Izvršno vijeće AP Vojvodine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turistička organizacija Srbije.
Osim službenog dijela, Festival je sadržavao i niz specijalnih degustacija i prezentacija. Profesor Bernard Kozina s Agronomskog fakulteta u Zagrebu održao je skupa sa suradnicima dva predavanja s interesantnim temama. Predavanje je, naravno, pratila i degustacija vina s ovog fakulteta. Veleposlanstvo Francuske je organiziralo prezentaciju vina iz desetak francuskih podruma. Vinari i proizvođači maslinovog ulja iz Istre predstavili su nam istarsku nacionalnu kuhinju, kombinirajući vrhunska maslinova ulja, hranu i vina iz svog kraja; petnaest vinskih kuća iz Dalmacije je predstavilo, kao i lani, nezaboravna vina Hvara, Pelješca, Korčule, Visa, Lastova, a posjetiteljima su bila ponuđena na degustaciju i tradicionalna vojvođanska jela, koja se, naravno, najljepše slažu uz dob-ra vina, kojih će, kako i dolikuje, biti u izobilju. Predstavilo se i dvadesetak slovenačkih vinara, kao i vinari iz Mađarske i Rumunjske. Specijalizirani hrvatski časopis »Svijet u čaši« predstavio je umijeće najboljih kuhara Hrvatske.
ZABAVNI PROGRAM: Turi-stička agencija »Magelan« pripremila je interesantan aranžman za sve one koji žive daleko od Novog Sada, a željeli su posjetiti ovaj vinski festival. Ulaz je bio slobodan. Posjetitelji su mogli na četiri prodajna mjesta kupiti čaše i vaučere za degustaciju. Program je sva tri dana trajao je od 17 do 23 sati. 
Cijeli je Festival vina »Interfest« bio propraćen bogatim zabavnim programom. Prvog dana goste je dočekao Veliki tamburaški orkestar Radiotelevizije Vojvodine s poznatim solistima, a bili su organizirani i koncerti Cubisma (29. lipnja), Masima Savića (30. lipnja) i mnogih drugih poznatih glazbenika koji su učinili da cijeli događaj bude dionizijski stravstven i hedonistički inspiriran. Festival je okupio oko 50 medijskih kuća, isto toliko vitezova vina iz nekoliko vinskih redova koji su svojim svečanim defileom oduševili sve nazočne. Jer, »vino je najbolji dar koji su ljudima poklonili bogovi« (Platon), ono ima svoju mistiku, kultnu i religijsku dimenziju. Stoljećima traje i stoljećima se prenosi umjetnost pravljenja vina, a izvjesno je da je ono grijalo, uveseljavalo i nadahnjivalo mnoge misli i snove i opilo mnoge generacije, jer kao što rekoše stari latini: in vino veritas!
Na kraju možemo reći, bila je to manifestacija na visokoj razini, s bogatim kulturnim sadržajem i velikim brojem posjetitelja. Bio je to festival dobrog vina, druženja i dobre glazbe, gdje je svatko mogao pronaći nešto za svoju dušu. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika