Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mi idemo kralju, ljeljo

»Pozivamo vas na još jedne Vezove, 41. po redu, na kojima će se ponovno okupiti Šokci i Šokice u srcu Slavonije, u najljepšem gradu na svijetu, u Đakovu, i pjevat će stare šokačke pjesme a pratit će ih tamburaši, pokazivat će svoje gizdavo šokačko ruvo, svatovske zaprege i rasne konje« − uputio je poziv svim ljudima dobre volje gradonačelnik Đakova Zoran Vinković na nedavnoj pressici.
PROGRAM: A program već traje, još od 23. lipnja, kada je u Trnavi održana jubilarna 20. Bonavita, gospodarsko-turistička manifestacija posvećena vinu, a gdje je vina tu je i kulina. Đakovačka će kulinijada biti održana u četvrtak, 5. srpnja, a dan-dva prije i Gastrofest te spremanje i kušanje fiša i čobanca. Program je doista bogat i naći će se za svakoga ponešto, od modne revije do promocije novih knjiga, otvorenog prvenstva u tenisu do dočeka pola nove godine, po čemu Đakovčani tvrde da su jedinstveni u svijetu. Tu je izložba đakovačkog obrtništva, izložba i degustacija kruškovače, izložba »Nakit kroz povijest«, smotra crkvenog pučkog pjevanja u Samostanu svetog križa, izložba fotografija »Divljač naših lovišta« te znanstvena manifestacija »Đakovački susret hrvatskih književnih kritičara«.
SUDIONICI: Kada »Hrvatska riječ« već stigne do svojih čitatelja, u petak, 6. lipnja, bit će svečano otvorenje Vezova pod nazivom »Mi idemo kralju, ljeljo«, a sam naziv govori da je riječ o promociji đakovačkih ljelja, žena preobučenih u muškarce s mačevima u rukama, koje su u vrijeme Turaka tako išle osloboditi svoje muške članove obitelji. Dakle, tradicije na pretek, a sve će to uveličati glumci HNK iz Osijeka i Đakova, te vokalni solisti Tanja i Sanja, Vera Svoboda i Šima Jovanovac, uz pratnju »Slavonskih lola«, »Đerdana«, »Zvona«, »Slavonskih dukata« i »Slavonija benda«, te Konjogojske udruge »Stari graničar« iz Županje i muške pjevačke skupine »Šokci« iz Osijeka. Scenarist programa otvaranja je prof. Mirko Ćurić, a glazbeni je urednik Tomislav Nemet.
Najsvečaniji, a ujedno i najposjećeniji dio Vezova, svakako je nedjeljna svečana povorka središnjim gradskim ulicama u kojoj će biti više od 6 tisuća sudionika iz 55 skupina udruga i društava iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja, a po prvi puta i jedna skupina iz Afrike. Bit će tu i 35 svatovskih zaprega te 45 jahača, koji će svjedočiti o ljepoti i bogatstvu Šokadije, ali i ljubavi prema konjima, a kad je već riječ o ovoj plemenitoj životinji, održat će se i konjička natjecanja na đakovačkom hipodromu. Poslije povorke slijedi sveta misa u čuvenoj Strossmayerovoj katedrali u Đakovu, a potom smotra folklora na vezovskoj pozornici u Strossmayerovom parku sve do kasnih večernjih sati, a potom kruna događanja − izbor najbolje nošenog ruha (djevojke, momci i snaše). Program je to pod nazivom »Slavonijo, zemljo plemenita«, voditelji su Branko Uvodić i Ljiljana Vinković, a u glazbenom dijelu sudjeluju Krunoslav Kićo Slabinac, »Slavonske lole« i »Zvona«.
Ovogodišnji će vezovi tako okupiti gotovo 8 tisuća sudionika iz 80-tak društava i skupina, jer upravo je u nedjelju, 1. srpnja, završena dječja manifestacija Mali vezovi, uz sudjelovanje 1400 sudionika iz 25 kulturno-umjetničkih društava i udruga, a među zapaženijim mališanima bili su i članovi Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« iz Subotice.
»Alaj volim ići na Vezove, u Đakovo kad me dika zove«, kaže šokački bećarac, a mi evo pozivamo na Đakovačke vezove sve čitatelje »Hrvatske riječi«.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika