Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrtkovačko Petrovo

Kao i svake godine, tako su i ove Hrtkovčani diljem Hrvatske 29. lipnja obilježili dan svog nebeskog zaštitnika sv. Petra, dan kada se u Hrtkovce hrlilo sa svih strana svijeta. U Zagrebu je sveta misa za Hrtkovčane održana u crkvi sv. Petra i Pavla, a predvodio ju je vlč. Zdenko Perija, župnik župe sv. Barbare u zagrebačkoj bolnici »Rebro«. 
PROPOVIJED: U svojoj je nadahnutoj propovijedi vlč. Perija podsjetio na apostole Petra i Pavla, pogubljene po nalogu cara Nerona u Rimu 67. godine. »Petar je naglavce razapet na brežuljku u Vatikanu i ostaci njegova groba pronađeni su u temeljima današnje Papinske bazilike, a Pavlu je, s obzirom da je imao status rimskog državljanina, časno odrubljena glava jer ga nisu smjeli razapeti kao stranca ili roba. Dvojica crkvenih prvaka složno su djelovala šireći Isusovu vjeru među poganima. Isus je Šimunu (Petrovo pravo ime) dao ime Petrus, što znači stijena, simbolizirajući na taj način čvrstinu vjere u Boga i stvaranja čvrstih temelja Crkve i proglasio ga apostolskim prvakom na čelu vjerske zajednice, a Pavla kao visoko školovanog poznavatelja Svetog pisma pozvao na produbljenje vjere mlade Crkve. Brzo su se naučili uzajamno poštovati i složno djelovati sve do boravka u Rimu, odnosno do svoje smrti«, rekao je vlč. Zdenko Perija i naglasio kako se danas i u Hrtkovcima slavi sv. Petar, jer je Crkva jedna i jedinstvena diljem svijeta, u njoj su svi u svojoj kući, u njoj nitko nije stranac, u njoj su svi braća i sestre i poželio da ovi sveci i dalje čuvaju preostale, malobrojne katolike u Hrtkovcima, a onima raseljenima širom Hrvatske osnaže vjeru i vjerski život.
Nakon svete mise Hrtkovčani su se tradicionalno okupili u dvorišnim prostorijama crkve sv. Petra i Pavla na zajedničkom domjenku, u organizaciji svog zavičajnog kluba »Gomolava«. 
SAČUVATI IDENTITET I TRADICIJU: Ovaj tradicionalni skup Hrtkovčana otvorio je predsjednik »Gomolave« Franjo Nilić, pozdravivši sve sumještane, a posebno one koji su na ovaj skup doputovali iz cijele Hrvatske i svijeta.  »Drago mi je što su s nama i uvijek nam dragi gosti iz drugih zavičajnih klubova i, naravno, predsjednik naše krovne udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, Mato Jurić«, rekao je predsjednik Nilić i dodao da Zavičajni klub Hrtkovčana »Gomolava« ima svoj duboki smisao jer čuva duhovnu vezu s Hrtkovcima, u kojem je poštovano dostojanstvo svakog čovjeka i gdje je ljudska dimenzija bila temelj zajedničke budućnosti.   
Predsjednik Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Mato Jurić rekao je kako mu je drago što se Hrtkovčani svake godine okupljaju, pronoseći srijemsku kulturu i običaje i čuvajući djelić onog srijemskog folklornog tkiva u lepezi hrvatske kulture. 
Tradicionalni godišnji skup Hrtkovčana uveličali su svojom nazočnošću i pomoćni biskup zagrebački, mons. Vlado Košić i župnik crkve sv. Petra i Pavla u Zagrebu, dugogodišnji prijatelj Hrtkovčana vlč. Matija Stepinac. Tom su prigodom izrazili svoje veliko  zadovoljstvo nastojanjem Hrtkovčana da organiziranjem kroz svoj zavičajni klub i kroz Udrugu protjeranih Hrvata uz Srijema, Bačke i Banata sačuvaju svoj identitet i tradiciju okupljanja na crkvene blagdane te radost što, bez obzira na sva iskušenja, nisu klonuli u duhu, niti su poljuljani u vjeri.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika