Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastupila i kazališna skupina iz Subotice

Prošloga je vikenda »tušta« Subotičana boravilo u Osijeku, u prigodi blagdana sv. Petra i Pavla, koji su i nebeski zaštitnici grada Osijeka. Tako je na prijemu kod gradonačelnika Ante Đapića, u svečanoj Vijećnici grada, sudjelovala i delegacija prijateljskog grada Subotice, zajedno s predstavnicima Maribora, Nitre, Pečuha, Phorzheima, Tuzle, Vukovara, Novske, Karlovca i Županje, zatim, sutradan su na malonogometnom turniru u prigodi Dana grada sudjelovali i nogometaši iz Subotice, a grupa učenika osnovnih škola iz Subotice, u organizaciji Njemačkog narodnog saveza, gostovala je na 7. Međunarodnom kazališnom festivalu na njemačkom jeziku, koji je od 28. do 30. lipnja održan u Dječjem kazalištu »Branko Mihaljević« u Osijeku.
»Festival, kojega već 7. puta organiziramo u Osijeku, okupio je 9 kazališnih skupina iz Osijeka i Zagreba, zatim iz Mađarske, Srbije i Rumunjske, a izvedeno je 10 kazališnih predstava na njemačkom jeziku«, rekla nam je Renata Trischler, izvršna direktorica Njemačke narodnosne zajednice u Osijeku.
Bio je to povod za razgovor i s voditeljem kazališne skupine iz Subotice, predsjednikom Njemačkog narodnog Saveza sa sjedištem u Subotici, Rudolfom Weissom. »Dolazimo evo već četvrti put i dolazit ćemo uvijek, jer u Osijeku smo lijepo primljeni, organizacija je odlična, a osim toga, ova naša djeca oduševljena su sklapanjem novih poznanstava i prijateljstava. Što je najvažnije, njegujemo njemački jezik i šaljemo svima poruku, još nas ima, a njemački je jezik još uvijek živ na ovim prostorima, tim jezikom se da komunicirati, a ima li boljega primjera od kazališnog izričaja uz njemačku glazbu. Uvijek spremimo nekakav prizor, djelo njemačkog autora, koristimo bogatu njemačku glazbenu baštinu, a ovdje vidite djecu iz nekoliko subotičkih osnovnih škola, ne samo porijeklom Nijemaca, jer tu ima i Hrvata-Bunjevaca, Srba i Mađara, a zajedničko im je, učenje njemačkog jezika«.
Djeca su otišla na još jednu predstavu, a potom se spremaju u grad, a mi smo se rastali uz aufviedersehen.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika