Arhiv tekstova Arhiv tekstova

No­vi mo­sto­vi su­rad­nje

U Subotici su na Dan grada, 1. rujna, na svečanoj sjednici Skupštine općine gradonačelnici Osijeka i Subotice dr. Zlatko Kramarić i Géza Kucsera potpisali Sporazum o dobrosusjedskim odnosima i suradnji između ova dva grada. To je prva ovakva povelja o suradnji potpisana između gradova ove dvije susjedne zemlje.
    O ovom sporazumu i razlogu potpisivanja baš s Osijekom, Kucsera kaže:
    »Mislim da je sasvim prirodno da surađujemo s jednim gradom preko Dunava s kojim smo imali izuzetno dobre odnose i ranije, s kojim smo bili u istoj državi, s kojim živimo u istom podneblju, sa sličnom kulturom, sa sličnim gospodarskim problemima. Jednostavno priroda nas je povezala i mi smo tu vezu koristili. Nažalost, povijesni događaji koji su uslijedili nekako su nas razdvojili, no, u pravom smislu spona između naša dva grada nikad nije raskinuta. Subotičani su svih tih godina odlazili tamo, Osječani dolazili ovamo, a među prvim gradonačelnicima koji je iz Hrvatske dolazio u Suboticu, bio je baš osječki gradonačelnik dr. Zlatko Kramarić. To ukazuje na potrebu i želju da se ta suradnja nastavi. Sama proslava Dana grada je bila dobar povod za taj zadnji čin. Imali smo niz sastanaka iz područja raznih oblasti, sad smo sve to povezali u formu koja se zove Sporazum. Meni je drago što su obje skupštine prihvatile taj Sporazum. Nadam se da će ovaj Sporazum pokazati i državi kako gradovi mogu stvarati prijateljstva te da će to biti ‘zarazno’ i za druge«, kaže Kucsera.
    Sporazum je veoma širok i sadrži sva područja življenja. Od tradicije, jezika, kulture, do gospodarstva, borbe protiv droge i drugo.
    »Želimo pružiti ruku jedni drugima, pomagati se, pa ako iz ovog sporazuma proizađe i naša velika zajednička ideja da se napravi most preko Dunava kod Apatina, kao još jedna spona između ove dvije regije, onda smo uradili mnogo. Mislim da za to postoje realne šanse. Uskoro ću na već upućeni poziv otići u Osijek kako bismo dogovarali i druge konkretne stvari. Najintenzivnija je suradnja bila na području kulture, a planiramo i nekoliko izložbi. Namjera nam je naše umjetnike predstaviti u Osijeku, a njihove kod nas. Radimo zajednički i na nekim gospodarskim adresarima koji mogu potpomoći uspostavljanje bolje veze između poduzetnika i poljoprivrednika. Cilj nam je uspostaviti i dobru suradnju između učiteljskih fakulteta ova dva grada, na temelju razmjene iskustava, programa i kadrova, što bi pomoglo i Hrvatima u Vojvodini čija se obrazovna infrastruktura upravo uspostavlja«, kazao je predsjednik Skupštine Géza Kucsera naglasivši da će puni oblik suradnje tek zaživjeti budući da su države u fazi normalizacije odnosa.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika