Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nebeski zaštitnici grada

Osijek je, mjeren brojem stanovnika, četvrti grad u Hrvatskoj sa svojih 118 tisuća žitelja prema posljednjem popisu, a samo gradska cjelina, 97 tisuća žitelja, i njegovi građani već dugo obilježavaju dvije važne godišnjice, 2. prosinca, koji se obilježava kao nadnevak prvoga spomena grada, već više od 8 stoljeća, te 29. lipnja, blagdan svetih Petra i Pavla, apostola i nebeskih zaštitnika grada. Tako je Petrovo i ove godine obilježeno bogatim programom, počevši od 25. lipnja polaganjem vijenaca kod kapelice Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi i tradicionalne regate Osijek – Aljmaš u povodu Dana državnosti, do otvorenja Osječkog ljeta kulture i gostovanja Duke Elington orchestra iz Washingtona i službenog posjeta hrvatskog državnog vrha, premijera Ive Sanadera i predsjednika Sabora Vladimira Šeksa sa suradnicima.
Program je nastavljen kiparskom kolonijom koju je vodio Mato Tijardović, sportskim natjecanjima na Našičkom bajeru, doručkom u Old bridge pubu, gdje je promoviran Osječki kolač te svečanom sjednicom Vijeća gradske četvrti Gornji grad, a najsvečanije je bilo u petak 29. lipnja, na blagdan sv. Petra i Pavla, kada je u istoimenoj crkvi u središtu Osijeka koncelebriranu svetu misu predvodio biskup đakovačko-srijemski msgr. Marin Srakić, a prelijepi su program na Trgu Ivana Pavla II. priredili STD »Pajo Kolarić« i HPD »Lipa« iz Osijeka. 
»Ovo je najljepše ljeto u našem gradu«, rekao je gradonačelnik Anto Đapić. »Naravno ne mislim tu samo na ovo bogatstvo događanja na Osječkom ljetu kulture, već prvenstveno na ovu svečanost u povodu sv. Petra i Pavla, zaštitnika našega grada, i na ovu prelijepu euharistiju koju je prikazao naš preuzvišeni biskup Marin s pomoćnim biskupima Đakovačke i srijemske biskupije i svećenicima Osječkoga dekanata i mislim tu na ove prekrasne izvedbe HPD Lipa i STD Pajo Kolarić, ali naravno i na današnje polaganje vijenaca za sve stradale u Domovinskome ratu, ovdje na Trgu slobode i na druženje s gradonačelnicima iz prijateljskih gradova Maribora, Phorzheima, Nitre, Pečuha, Subotice, Tuzle, zatim na naše prijatelje iz Karlovca, Novske, Županje i nama najdražeg Vukovara«. 
I kada je već spomenuto Osječko ljeto kulture, moram reći kako je program prepun bogatih sadržaja, počevši od Dana hrvatske knjige u Osijeku, do književnih večeri i promocija novih knjiga, do predivnih jazz koncerata poznatih orkestara iz SAD-a, Engleske, Mađarske, folk-lornih predstava, kazališnih predstava i izložbi slika do filmskih projekcija.
U organizaciji Grada i Turističke zajednice upriličena je i Osječka ljetna noć, koju od ove godine predstavljaju dvije noći. Na središnjem trgu nastupao je Little big band, na radost brojnih mališana, a poslije su one malo odraslije zabavljali Starfiš, Trend i Prva liga, te je organizirana dodjela nagrada za najljepši balkon u okviru akcije Volim Hrvatsku-volim Osijek, da bi u ponoć svi koji su slavili rođendan podijelili slasnu tortu. Na Korzu je nastupao HKUD »Željezničar« a na terasi Hotela Osijek Jimmi Stanić, dok su ljubitelji jazza mogli uživati u  muziciranju Argus jazz orkestra na Promenadi. Sutradan je Osječane zapalila Severina, a ispred Eseker centra organiziran je Salsa-karneval.
              
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika