Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U tijeku gradnja novog supermarketa u Subotici

Spajanje najveće privatne kompanije u Hrvatskoj i jedne od najjačih kompanija u jugoistočnoj Europi, hrvatskog koncerna »Agrokor«, i trgovinskih dijelova srbijanske kompanije Delta, gospodarska je odluka o čvršćem povezivanju dvaju trgovinskih lanaca. Taj poslovni potez znači povezivanje i bolju poziciju hrvatskog i srbijanskog tržišta, na kojima su te kompanije već sada na vodećem mjestu, te potencijal za buduće investiranje na svim tržištima u regiji. 
Produkt te suradnje prikazan je 26. listopada ove godine, otvorenjem prvog »Agrokorovog« supermarketa »Idea Extra« na Novom Beogradu. Riječ je o velikim trgovačkom centru veličine 12,5 tisuća četvornih metara, od čega sedam tisuća zauzima supermarket s 40 tisuća artikala, u koji je »Agrokor« uložio 20 milijuna eura i zaposlio 400 radnika. Daljnji je razvitak hipermarketa u Srbiji hrvatski koncern usmjerio na izgradnju objekata »Idea« u Subotici, koji se treba otvoriti u listopadu 2007. godine.
NOVI OBJEKT: Za izgradnju novog supermarketa zadužena je vodeća građevinska tvrtka u Hrvatskoj u području visokogradnje, »Tehnika« iz Zagreba, koja je ugovorila posao. Kao nositelji posla  u Subotici rade tri inženjera: Iljko Telenta, Gojko Vukobratović i Domagoj Kalanj, zaduženi za kvalitetu izgradnje supermarketa.
»Gradimo prizemni objekt, klasičan tržni centar, po istom sistemu gradnje kao hipermarket ‚Idea‘ u Beogradu, koji će biti dizajniran poput ‚Konzumovih‘ objekata u Hrvatskoj. Supermarket će zauzimati prostor od 4500 četvornih metara, od čega će se prodajni prostor prostirati na više od 2000 četvornih metara, a planirano je i veliko parkiralište za kupce«, kazao je inženjer tvrtke »Tehnika«, Domagoj Kalanj. 
Izgradnja subotičkog supermarketa trenutačno je u tijeku grubih građevinskih radova, sada slijedi betoniranje ploče, dok je početna konstrukcija pravljena još devedesetih godina, pa se sada prepravlja i nadograđuje za potrebe novog objekta. Na gradilištu trenutačno radi četrdesetak radnika, a taj će se broj uskoro uvećavati na dvije do tri stotine radnika dnevno.
SURADNJA: Ispred tvrtke »Tehnika AG« d.o.o. kao tvrtke – kćeri »Tehnike«, troje inženjera radili su već na izgradnji hipermarketa »Idea« u Beogradu, gdje su bili konzultanti, a sad rade u kooperaciji s glavnim izvođačima radova, subotičkim poduzećem »SMB« gradnja.
»Naš je zadatak redovito kontrolirati radove, obilaziti teren i davati savjete tehničkom osoblju glavnog izvođača, sve u cilju dobivanja zacrtane kvalitete i izgleda objekta. U građevinarstvu su rokovi uvijek kratki, a objekti zahtjevni, ali mi, građevinski inženjeri, uvijek se trudimo poštivati što je ugovoreno«, pojašnjava Domagoj Kalanj, koji ističe kako je nakon skoro dva mjeseca rada u Subotici pomalo upoznao grad, te kako mu se ono što je vidio čini krasnim i ljudi mu se čine veoma ugodnim.            g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika