Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nije bilo prethodnih konzultacija

Skupština Srbije na sjednici 27. lipnja nije prihvatila prijedlog zastupnika Saveza vojvođanskih Mađara da se povećaju sredstva za rad nacionalnih vijeća za 100 milijuna dinara. Protiv tog prijedloga, poput drugih predstavnika nacionalnih manjina koji su u klubu zastupnika Demokratske stranke, bio je i zastup-nik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Skupštini Srbije Petar Kuntić. 
Nakon sastanka nacionalnih vijeća održanog u Beogradu 27. lipnja na kojem se raspravljalo i o ovoj temi, koordinator nacionalnih vijeća i predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća Laszlo Jozsa je uputio oštre kritike predsjednici Slovačkog nacionalnog vijeća Ani Tomanovoj-Makanovoj i Kuntiću, što kao nacionalno-manjinski zastupnici nisu podržali prijedlog SVM-a.
U izjavi za »Hrvatsku riječ« Kuntić je kazao kako »zastupnici Saveza Vojvođanskih Mađara ukoliko žele slične prijedloge staviti na dnevni red moraju prvo razgovarati s najjačom demokratskom zastupničkom skupinom u Skupštini Srbije, a to je Demokratska stranka u čijoj se zastupničkoj skupini nalaze i predstavnici nacionalnih manjina, pa tako i predstavnik DSHV-a. Ukoliko se prijedlozi stavljaju na dnevni red mimo konzultacija s onima koji trebaju osigurati skupštinsku većinu, odnosno mimo predstavnika manjina u zastupničkoj skupini DS-a koji bi mogli onda  lobirati unutar zastupničke skupine, može se dogoditi, kao i ovoga puta, da prijedlog ne prođe«.  Kuntić je dodao kako postoji način da se osigura više novaca za rad nacionalnih vijeća te da će se »u koordinaciji s predstavnicima rumunjske i slovačke manjinske zajednice doći do određenog rješenja, a to je da će ta sredstva sigurno biti povećana, no da će to ovoga puta biti na prijedlog DS-a«. 
Amandman SVM-a koji nije usvojen predviđao je da umjesto predložena 63 milijuna dinara, ovogodišnjim proračunom za funkcioniranja nacionalnih vijeća bude izdvojeno 163 milijuna. Ministar financija Mirko Cvetković dao je obećanje da će iz proračunske rezerve biti izdvojeno još 19 milijuna, što znači da će nacionalna vijeća ukupno imati na raspolaganju 82 milijuna dinara.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika