Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čujnost hrvatskog programa samo u gradu?

Radio Subotica je u srijedu primila rješenje Republičke radiodifuzne agencije u kome se navodi da je frekvencija za regiju Subotice, Sente i Kanjiže dodijeljena Pannon radiju kao podnositelju koji ispunjava sve uvjete i kriterije odlučivanja te pruža bolje garancije za doprinos većem kvalitetu i raznovrsnosti programa. 
U rješenju se navodi da su ključni kriteriji za dodjelu regionalne frekvencije uz poslovni uspjeh i ekonomsku samoodrživost i slušanost, iskustvo u području radiodifuzije, pretežna djelatnost pravne osobe, ali i stimulacija razvoja domaće radiodifuzije. 
Kao kriterij je naveden i doprinos postaje razvoju regionalne zajednice u području informiranja, kulture i obrazovanja, jamstvo stanice da će doprinijeti većoj kvaliteti i raznovrsnosti informiranja, kao i ponašanje postaje u prethodnom razdoblju. 
RRA u rješenju među kriterijima navodi i transparentnost vlasničke strukture i porijekla kapitala, zatim sprječavanje prikrivenog nametanja prevladavajućeg utjecaja na javno mnijenje, odnosno monopolskog ponašanja u području radiodifuzije. 
Žalbu na rješenje Republičke radiodifuzne agencije Radio Subotica ima pravo podnijeti u sljedećih 15 dana. 
U prilogu o uskraćivanju regionalne frekvencije Radio Subotici u dnevniku zagrebačke Nove TV, prikazanom u utorak navečer,   ističe da će u slučaju dobivanja lokalne frekvencije, veliki dio pripadnika hrvatske zajednice u okolnim naseljima oko Subotice ipak biti uskraćen na informiranje na materinjem jeziku. 
Dobro organizirani Mađari osnovali su svoj Radio. Za razliku od njih, Hrvati su odluku o oduzimanju frekvencije Radio Subotice dočekali potpuno nespremni, jer, kako u prilogu ističe predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat, »očekivali smo da će se situacija drugačije odvijati«. 
U prilogu se dalje kaže da za osnovati vlastiti radio, hrvatska zajednica u Srbiji nema novca, te da se užurbano traže druga rješenja. Horvat je kazao kako je »u tom smislu  krenuo Pritisak na nacionalnu informativnu kuću, RTS, koji je po zakonu i ustavu dužan pokriti potrebe nacionalnih manjina za informativnim prostorom«.
Mađarski Radio Pannon dobio je regionalnu frekvenciju, za koju su se dobro pripremili, a imaju i potporu mađarske države. Za razliku od Mađara, Hrvati ovdje o svome radiju mogu samo sanjati. Zato bi im itekako dobro došla potpora hrvatske države, zaključak je autora priloga Anite Delaš i Darka Vukadinovića u večernjem dnevniku Nove TV.  
 
L.I. i M.K.K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika