Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Promet ponovno uspostavljen

U nedjelju, 1. srpnja, poslije 16 godina i brojnih odlaganja, ponovno je uspostavljena skelska veza preko Dunava između Plavne i Vukovara, odnosno između Srbije i Hrvatske. Na pristaništu i malograničnom prijelazu Bućkovac toga jutra nije bilo ni srbijanskih ni hrvatskih dužnosnika.  Prvom  linijom doputovalo je petnaestak putnika iz Vukovara, a za prijelaz u Hrvatsku čekalo je desetak osoba.  
Ovo plovilo ubuduće će prometovati svakih sat vremena. Tehnički gledano, plovidba traje 12 – 13 minuta, a plovilo može ponijeti 16 tona tereta i 15 putnika. Posada je mješovita, dvojica članova su iz Bača, a četvorica iz Hrvatske. Prvi kapetan plovila je Ferenc Foki.  
BESPLATNA VOŽNJA: Na veliko zadovoljstvo putnika vožnja je za sad besplatna, a sve troškove oko održavanja ove linije u sljedećih godinu dana snosit će vlada Nizozemske. Uspostavljanjem ove linije riješeni su veliki problemi žitelja s obije strane Dunava. Puno je onih koji žive u jednoj državi, a kuće i imanja imaju i u drugoj. Tijekom predratnih godina veliki broj žitelja općine Bač bio je uposlen u Borovu, Vukovaru i obližnjim mjestima, a upravo ovom skelom svakodnevno su  putovali u svoja poduzeća. Povrtlari su svoje proizvode iznosili na tržnice u Borovu i Vukovaru, a s one strane Dunava kupovalo se pokućstvo i tehnička roba i dovozilo istom skelom. Dolaskom ratnih godina skela je bila sredstvo za prijevoz izbjeg-lica, dragovoljaca, a po riječima očevidaca i poligon za snimanje »slavnih domoljubnih« emisija TV Novi Sad i njezine tadašnje perjanice Milijane Baletić. 
MARATONSKA STORIJA: Od jeseni 1991. skela nije vozila sve do današnjih dana, iako nije bilo tehničkih razloga za to. Lokalne samouprave s obiju strana Dunava odavno su riješile sve nedoumice i pripremile infrastrukturu, no, nedostajala je točka na i, nedostajao je finalni dogovor Beograda i Zagreba, a kako je i to riješeno, promet je na veliko zadovoljstvo žitelja uspostavljen. U srijedu, 4. srpnja, točno u 12 sati, održana je i svetkovina na visokoj političkoj razini i nadamo se da je time završena jedna bespotrebna maratonska storija o ponovnom uspostavljanju veza, koje, ustvari, u dušama običnih, malih ljudi nikada i nisu bile pokidane.
g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika