Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stvaranje ozračja međusobnog pomirenja i povjerenja

Pozdravljajući nedavnu ispriku predsjednika Srbije i ujedno čelnika Demokratske stranke Borisa Tadića upućenu hrvatskom narodu, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini uputio je priopćenje za javnost u kojem se kaže: »Imajući u vidu značaj normalizacije odnosa između susjednih država na prostoru bivše Jugoslavije za stabilnost i sigurnost u regiji jugoistočne Europe, pozdravljamo ispriku predsjednika Borisa Tadića koju je uputio hrvatskom narodu za patnje nanesene od strane Miloševićevog režima početkom 90-ih godina. Ova je politička i moralna gesta dobrodošla ne samo u funkciji stvaranja ozračja međusobnog pomirenja i povjerenja između srpskog i hrvatskog naroda, već i u funkciji stvaranja pretpostavki za uspješnost započetih europskih (EU) i euroatlantskih (NATO) integracija. 
Stoga držimo da je isprika predsjednika Borisa Tadića usmjerena na dobrobit kako srbijanske tako isto i hrvatske vanjske politike u kontekstu uspješnosti različitih oblika europskih integracijskih procesa, ali isto tako i (sub)regionalne suradnje. Trebamo znati da otvorena ili neriješena pitanja između dviju država i dvaju naroda, generirana ratnim konfliktima i povijesnim naslijeđem, uveliko otežavaju one političke, gospodarske i ekonomske procese koji će pridonijeti jačanju stabilnosti i sigurnosti kako u regiji tako i na širem prostoru Europe. Svjesni smo naime činjenice da napredak gospodarske i ekonomske i svake druge suradnje uveliko ovisi o njihovoj postojećoj političko-psihološkoj pozadini. U tom smislu upućena isprika u velikoj mjeri pridonosi stvaranju političko-moralnih pretpostavki za uspješnost realizacije različitih (sub)regionalnih inicijativa. Drugim riječima, ‘čisto’ ekonomski faktori i nametanje (sub)regionalnih asocijacija ‘odozgo’ ne mogu pridonijeti pomirenju i povjerenju među narodima koji su bili zaraćeni u recentnoj povijesti, a bez da se imaju na umu njihove psihološko-moralne pretpostavke koje će generirati drugačiju političku kulturu na ovim prostorima. 
Politički rizik na domaćoj političkoj sceni, koji je predsjednik Tadić ovom isprikom preuzeo na sebe kao šef države i šef Demokratske stranke, daje nam garanciju da eventualna predizborna koalicija ove stranke i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na predstojećim lokalnim i pokrajinskim izborima neće dovesti do ‘utapanja’ DSHV-a u DS niti će dovesti do gubljenja specifičnog političkog i nacionalnog identiteta DSHV-a. Štoviše, ova bi predizborna koalicija u značajnoj mjeri pridonijela razvitku međudržavnih odnosa. U jednom ovakvom političkom kontekstu DSHV ne bi bio samo politički subjekt koji se bori za nacionalno-manjinske interese Hrvata u Vojvodini, već bi jednim dijelom postao  nezaobilazni faktor u vođenju i provođenju vanjskih politika Republike Srbije i Republike Hrvatske. Na ovaj bi način Hrvati u Vojvodini bili integrirani u politički život Srbije, a istodobno bi sačuvali i ojačali svoju nacionalno-manjinsku političku specifičnost«.                    g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika