Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Informiranje i obrazovanje u žiži

Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća formirat će radno tijelo Vijeća koje će izraditi dokument o načinu formiranja sustava medija na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji, odlučeno je na sjednici Izvršnog odbora HNV-a koja je održana 29. lipnja u Subotici. Ova je odluka donesena nakon razmatranja informacije RT Vojvodine u svezi s programom na hrvatskom jeziku koji bi se trebao početi emitirati na valovima Radio Novog Sada.
Osim predsjednice Izvršnog odbora Slavice Peić, na sjednici su bili nazočni članovi Izvršnog odbora Vijeća Mato Groznica, Antonija Čota i Jašo Šimić, predsjednik HNV-a Branko Horvat, urednik programa na hrvatskom jeziku na RTV Dragan Jurakić i urednica programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice Ljiljana Dulić.
INFORMIRANJE HRVATSKE ZAJEDNICE NA RTV: Ispred RT Vojvodine, ravnatelj Radio Novog Sada Srđan Miljković uputio je ponudu HNV-u u kojoj se navodi kako je dosadašnja praksa da se onim nacionalnim manjinama koje nemaju tradicionalno svoje redakcije u okviru RUV RTV-a daju termini programa od 22 do 23,30 sati radnim danima. Tako je i hrvatskoj manjinskoj zajednici ponuđen isti termin, utorkom ili četvrtkom.
Tijekom rasprave o ovoj ponudi Mato Groznica je istaknuo kako se iz dopisa ne vidi tko će snositi financijske troškove produkcije emisije na hrvatskom jeziku koja bi se emitirala na Radio Novom Sadu, a Slavica Peić je naglasila kako građani hrvatske nacionalnosti u Vojvodini, kao i svi drugi građani, redovito plaćaju radio-televizijsku pristojbu te da očekuju da RT Vojvodina ima obvezu ne samo emitiranja, nego i financiranja radijskog programa na hrvatskom jeziku. Na prijedlog Branka Horvata donesena je odluka da se formira radno tijelo Vijeća koje će izraditi dokument o načinu formiranja sustava informiranja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji.
UPIS U HRVATSKI GIMNA-ZIJSKI ODJEL: Na sjednici IO HNV-a razmatrana je i mogućnost daljnjeg emitiranja emisije »TV Tjednik« na subotičkoj YU-ECO televiziji, jer HNV kao producent neće moći osigurati potrebna sredstva za ovu emisiju već od mjeseca kolovoza. Nakon rasprave odlučeno je da se formira radno tijelo Vijeća koje će izraditi dokument o mogućnosti osiguravanja permanentnog izvora financiranja emisije »TV Tjednik«.
U daljnjem tijeku sjednice Antonija Čota je podnijela izvješće o pripremama kulturno-gospodarskog predstavljanja Hrvata iz Vojvodine na izložbi »Vojvodina u Zagrebu«, dok je Jašo Šimić iznio informaciju da poziv za upis u gimnazijski odjel društveno-jezičnog smjera na hrvatskom jeziku u Gimnaziji »Svetozar Marković« u Subotici još važi i da će kampanja za upis biti nastavljena i putem medija koji pokrivaju cijeli teritorij Vojvodine. U kontekstu teme o obrazovanju na materinjem jeziku na sjednici je donesena i odluka da HNV uputi dopis Skupštini Općine Subotica, kojim bi se tražilo da se u svim srednjim školama u Subotici obavi anketiranje učenika i da se organizira održavanje sata – hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.
Glede distribucije sredstava iz proračuna Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine za rad hrvatskih udruga, Antonija Čota je istaknula kako se na natječaj javilo 19 hrvatskih udruga i organizacija koje su za svoje projekte tražile 12 milijuna dinara, a hrvatskoj je zajednici iz pokrajinskog proračuna pripalo svega 1.800.000 dinara. Ta je svota podijeljena prema kvaliteti projekata, kao i prema kriteriju teritorijalne zastupljenosti udruga u raspodjeli sredstava.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika