Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatska trava

U dosadašnjoj teniskoj povijesti samostalne Hrvatske samo su se dva puta, prije lipnja 2007. godine, istodobno dva Hrvata nalazila u finalima ATP turnira. Bilo je to u veljači 2005. (Ljubičić poražen u Dubaiu, Ančić u finalu Scottsdalea), te listopadu iste godine kada je Ljubičić osvojio naslov u Metzu, a Ančić poražen u Tokiju). Dotadašnji negativan omjer (1-3) posve je »popravljen« u subotu 23. lipnja, jer su oba hrvatska profesionalca slavila u svojim finalima. Ivan Ljubičić je osvojio svoj prvi naslov na travi, dok je Ivo Karlović osvajanjem drugog ATP turnira u karijeri potvrdio kako se nalazi u životnoj formi.
LJUBIČIĆEV POVRATAK: Poslije sjajnih rezultata cijele prošle godine i nastavka niza na samom početku sezone, prvi hrvatski reket Ivan Ljubičić u posljednja dva mjeseca nije igrao »na visinama« na koje nas je naviknuo. Naslov u nizozemskom Hertogenboschu, prvi na travnatoj podlozi, stigao je u pravo vrijeme pred početak trećeg ovogodišnjeg Grand Slama. Jednog i neponovljivog Wimbledona. Zanimljivo je spomenuti, vjerojatno mnogima nepoznatu crticu iz Ivanove juniorske karijere, wimbledonsko finale 1996. godine na istoj besmrtnoj travi koju ćemo zauvijek pamtiti nakon 2001. godine i Ivaniševićeva »Wild card« osvajanja naslova. S obzirom da će se ova tekst naći pred vama u petak 29. lipnja, a turnir u Londonu će već uveliko gurati prema koncu prvog tjedna, vidjet ćemo koliko je naslov u Hertogenboschu predstavljao pravu uvertiru za »neslužbeno prvenstvo svijeta«. 
Finale: Ljubičić – Dupuis 7:6, 4:6, 7:6
NOTTINGHAMSKI ŠERIF KARLOVIĆ: Najviši tenisač na ATP touru, treći hrvatski reket Ivo Karlović (208 cm), igra svoju najbolju sezonu u profesionalnoj karijeri. Osvajanjem naslova na turniru u gradu poznatom po već spomenutom »zloglasnom« vladaru iz doba Robina Hooda, Ivo se slično ponio prema ostalim sudionicima natjecanja koje predstavlja posljednju travnatu provjeru pred najpoznatiji britanski (i svjetski) tenis turnir. Neuhvatljivim servisima, odličnim volejima i koncentriranom igrom, još jednom je dokazao kako spada među najbolje igrače najbrže i najteže podloge za igru. Nadamo se da ćemo i njega gledati što dulje u predstojećim wimbledonskim rundama.
Finale: Karlović – Clement 3:6, 6:4, 6:4.                                
    g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika