Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zizass Art za ljubitelje slikarstva

Profesorica tehničkog obrazovanja Sonja Skenderović predaje već dvadeset godina u  subotičkim osnovnim školama »Jovan Jovanović Zmaj« i »10. oktobar«, a odnedavno se zainteresirala za svijet  likovne umjetnosti. Učlanila se u Likovni odjel HKC »Bunjovačko kolo« i počela i sama stvarati svoja slikarska djela. I ne samo to. Uz aktivnost na platnu, odlučila se i na poduzetnički pothvat pokretanjem specijalizirane trgovine slikarskim materijalom i svim ostalim potrebnim za likovno stvaranje.
4U kojoj je mjeri Vaša novootkrivena sklonost prema likovnoj umjetnosti pridonijela nedavnom pokretanju Vaše specijalizirane trgovine »Zizass Art«?
S obzirom da sam po struci tehnički crtač, oduvijek sam imala afiniteta prema crtanju, no »izravnijih« kontakata s ovom lijepom umjetnošću nisam imala sve do nedavno, kada sam se upoznala s afirmiranim slikaricama Josipom Križanović i Ružom Tumbas. Diveći se njihovim djelima i bogatstvu kolorita u njima, i sama sam poželjela oprobati se pred štafelajem. I počela  slikati...
Glede otvorenja »Zizass Art«-a, to je nekako došlo spontano nastavljajući praktički otkriveni slikarski afinitet.
4Kada su uslijedila prva Vaša djela?
Nije prošlo puno i na uskršnjoj izložbi jaja i pisanica imala sam izložene i svoje prve uratke, za koje sam dobila i pohvale od strane posjetitelja. To me je posve okuražilo da se aktivno uključim u Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo«, a željela bih istaknuti svesrdnu pomoć ljudi iz slikarskog odjela koji su me odmah prihvatili i pomogli mi u početnim slikarskim koracima.
4Vratimo se »Zizassu Artu«, koji već na prvi spomen izaziva nedoumicu zbog svog nesvakidašnjeg naziva. O čemu je riječ i tko je kum Vaše trgovine?
U biti oni koji me bolje poznaju nisu bili niti najmanje iznenađeni nazivom koji sam odabrala za svoju trgovinu slikarskim materijalom. Već dugo me prati nadimak Ziza, koji su mi još davno nadjenuli moji nećaci, a dva SS na kraju su moji inicijali. Nije bilo kuma već sam osobno »kumovala« imenu.
4Gdje se nalazi Vaša trgovina i po kojem će djelatnom vremenu raditi?
Počevši od ponedjeljka 25. lipnja, »Zizass Art« će radnim danima biti dvokratno otvoren od 9 do 13 sati, odnosno od 17 do 20 sati, dok će subotom raditi od 8 do 12 sati. Sama trgovina je polivalentna u svom prostoru, jer je donji dio zamišljen kao prodavaonica slikarskog materijala, dok je gornji dio zamišljen kao galerijski i prostor za stvaranje.
4Što će se sve moći nabaviti u ovoj specijaliziranoj trgovini?
Prije svega bit će boja svih vrsta, prvenstveno onih koje se koriste u stvaranju etno uradaka (uljane, akril, pastel, boje za rad na keramici, svili, tekstilu), ali i ostalih neophodnih potrepština koje su usko vezane uz slikarsku umjetnost, poput štafelaja, četkica, špahli, te već dovršenih slika.
4Planirate li ostvariti suradnju s voditeljima likovnih odjela u osnovnim školama na širem teritoriju Subotice?
Naravno, te ovim putem i pozivom na suradnju sve voditelje likovnih odjela, kada započne nova školska godina, da mi se jave i da zajednički pronađemo odgovarajući model budućeg povezivanja. Također bih pozvala sve zainteresirane ljubitelje slikarstva da dođu do »Zizassa Art« i pogledaju bogatu ponudu raznovrsnih artikala koji su izloženi.
4Vrijeme je ljetnog dopusta i škole nema ni za prosvjetne radnike. Koristite li višak slobodnog vremena za stvaranje novih slika?
Aktivno se pripremam za predstojeće likovne kolonije koje će uslijediti u sljedećim mjesecima, ponajprije za koloniju na Bunariću i željela bih što više obogatiti svoj tek započeti slikarski opus.                                                           g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika