Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Zamjena za Flash
 
Tvrtke IBM, Macrinix i Qimonda zajedno su razvile novi tip memorije koja bi trebala zamijeniti Flash memoriju. Phase-change ran­dom access memory (PRAM) postiže ubrzanje do 500 puta naspram današnje tehnologi­je, a za to koristi upola manje energije. Za serijsku proiz­vodnju je potrebno još puno istraživanja, a potpuno upo­trebljivi prototip memorije koristi germanij-antimon kao poluvodičku bazu za razliku od dosadašnjih na bazi silicija. Sama memorijska stanica puno je manja od današnjih – veliči­ne od tri do dvadeset nano-metara. Ne očekujte ovaj tip memorije u prodavaonicama prije 2015. godine.
 
Razer DeathAdder
 
Gameri, stiglo je 3G infracrveno osjetilo, za savr­šeno kontroliranje miša. Razlučljivost mu je 1800 tpi i uparen je s još jednim osjetilom (osvježavanje od 1000 Hz, brzina reakcije 1 ms) za još bolju preciznost. Za kli­zanje po površini tu je specijalni materijal Zero-acoustic Ultra-slick teflon, a driveri omoguću­ju trenutačnu promjenu razlučljivosti rada. Cijeli je miš obložen specijalnom raste­gljivom gumom – prilagođava se ruci i nema klizanja ma koliko da su ruke znojave. Cijena mu je oko 60 USD, ali još uvijek ne znamo točno gdje se može naći na tržištu,
 
YouTube i Nokia
 
Google se i dalje ši­ri na mobilnim uređa­jima. Novi ugovor koji je sklopljen s Nokijom omogućavat će pristup multimedijal­nim sadržajima koje osigurava novi ogranak site-a You-Tube. Podrazumijeva se video-format AVC, a pregledavanje će biti nalik onome na računalima. Nokijin browser, koji omogućuje ovaj servis, dolazit će u prvo vrijeme samo na modelu N95, a kasnije će sve ovo biti omogućeno i svim korisnicima koji imaju mobitele s platformom 560. Aplikacija No­kia Video Center omogućit će pristup video-sadržajima i preko RSS-a.
 
Osobni robot R-100
 
On je po izgledu jedan od najneobičnijih ro­bota koje smo imali priliku vidjeti. Pomalo sliči li­kovima iz »South Parka«, ali ne dajte se zavarati njegovim izgledom. Ima nekoliko CCD ka­mera koje služe za sustav prepoznavanja lica, namijenjen radovanju vlasniku kada stigne doma s posla. Glavna uloga im je navigacija tako da R-100 ne udara u pokućstvo tije­kom kretanja po sobi. Zahvaljujući audio-sustavu, robot sluša koman­de, uspoređuje ih sa stotinak fraza koje ima u svojoj bazi podataka, a može i razgo­varati. Riječnik koji poznaje sa­drži oko tri stotine fraza. Ono što je zanimljivo, robot može i surfati po mreži, provjeravati i prosljeđivati poštu. Prava mala sveznalica.
Sigurnost
 
Iz Elecoma stiže obitelj zaštitnih uređaja pod imenom Slim Black. Prvi primjerak je SKM-C001, tanka kar­tica pogodna za lisnice. Cilj ove kartice je eliminirati 99,99 posto elektromagnetnih valova, čime spre­čava krađu podataka s kartica i upora­bu za nelegalnu elek­tronsku trgovinu. Sličan doda­tak postoji i za mobitele. U nekim je zemljama mo­guće plaćanje preko telefona, a dodatak SKM-K001 onemo­gućit će da ga slijede. Cijena sigurno­sti je oko 10 dolara za lisnicu i 20 za mobitel.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika