Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Posljedice moždanog udara

 
 
 
 
 
U prošlom broju »Hrvatske riječi« pisali smo o moždanom udaru, njegovim simptomima i terapiji. U ovom broju dr. Franjo Petreš govori o uzrocima i posljedicama moždanog udara.
UZROCI MOŽDANOG UDA-RA: Najčešći uzrok moždanog udara je aterosklerotski proces u krvnim žilama, koje su tvrde, sužene, sklone začepljenju. Možemo govoriti da se u većini radi i o završnom stadiju aterosklerotskog procesa krvnih žila u pacijenta. S obzirom da aritmije srca mogu stvarati emboluse, koji također dovode do začepljenja krvne žile, radimo ehokardiografiju srca uz pomoć kardiologa, te zajednički liječimo pacijenta. Mora se uraditi Dopler krvnih sudova ekstrakranijalne cirkulacije i ako je začepljenje krvne žile veće od 75 posto, slijedi operativni zahvat kao predohrana moždanog udara. Tijekom liječenja započinje se rana rehabilitacija u krevetu, tako da »natjeramo« mozak, ako je moguće da ponovno prihvati postojanje dviju strana tijela.
ISHRANA: Ishrana kod moždanog udara je također jako bitna, kao i pražnjenje mokraćnog mjehura. Ako gutanje nije moguće, mi plasiramo sondu kroz nos i plasiramo kateter u mokraćni mjehur radi mjerenja diureze.
PREVENCIJA: Što činiti da se ne dobije moždani udar ili da se on odloži:
1. Liječenje hipertenzije (visokog krvnog tlaka) doživotno i svakodnevno;
2. Liječiti srce i aritmije srca – također svakodnevno;
3. Držati šećer u granicama normale, ako nije moguće dijetom, onda tabletama i inzulinom. 
4. Hitan prestanak pušenja kod svih osoba. Ako imate dijete ili člana obitelji (snahu ili zeta) u kući, zabraniti im (uz dužno poštovanje) pušenje u vašem stanu;
5. Povišene masnoće u krvi kao visok faktor rizika, regulirati dijetom ili lijekovima;
6. Život bez stresa. Tako je kako nam je, truditi se da živimo ovaj život kako god bolje možemo. Uvesti obilazak rodbine, prijatelja, odlaziti župniku na ispovijed i mise.
7. Alkohol i druga opojna sredstva ne konzumirati.
8. Pretjeranu tjelesnu težinu smanjiti. Izbaciti iz ishrane masna i slana mesa, ukinuti slatke kolače. Konzumirati dovoljno povrća i voća.
Ovo je bilo lako napisati, sad znamo što je nepoželjno, a na što možemo utjecati. Međutim, ne možemo utjecati na godine, spol, nasljedne osobine, iako su isto faktori rizika. Kretanje poput brzog hodanja i vožnje biciklom je blagotvorno. 
POSLJEDICE MOŽDANOG UDARA: Otežano kretanje i hranjenje, psihičke izmjene, smetnje govora, prepoznavanje, smetnje pamćenja i emocionalna nestabilnost su najčešće posljedice moždanog udara.
OPORAVAK: Oporavak počinje rehabilitacijom, a nastavak je kod svoje kuće ili u domskom smještaju. Lijekove uzimati doživotno. Dozvoliti da pacijenta koji je imao moždani udar posjeti rodbina, prijatelji, kako bi se aktivirali engrami u našem mozgu i prepoznale drage osobe. Vježbati oduzete ruke i noge svakodnevno, i podrazumijeva se održavati higijenu svakog dana. Ovaj članak je doprinos prošlom danu moždanog udara, koga želimo da ne dobijete, a ako baš ne budete imali sreće i oglušite se o prevenciju, liječit ćemo vas.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika