Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mračni svijet anoreksije

Je li doista svijet mode toliko promijenio svoje razmjere da je uvjet uspješnosti u »fashion« industriji (ili bilo kojoj drugoj industriji koja se bavi javnim životom) biti izrazito (ako ne i bolesno) mršav? Je li moguće da pod utjecanjem medija i javnih osoba tisuće adolescentica teži upravo poremećaju neuhranjenosti? Ili, definira li se danas, u ovom svijetu, »atraktivan i zgodan izgled« i pripisuje li se samo onima koji su ekstremno tanki? Ali, je li djevojka visoka 177 cm s 45 kilograma, prema svjetskim modnim standardima idealna ili bolesna? Tu nastaje problem koji povlači za sobom tisuće mladih djevojaka u mračni svijet anoreksije.
ANOREKSIJA NERVOSA: Žalosno je to što veoma mali postotak populacije zna kako je ova bolest toliko ozbiljna i kompleksna da se, upravo sada, stotine djevojaka adolescentne dobi kojima se divimo i koje volimo, izgladnjuje do iznemoglosti. Naime, »anoreksija nervosa« je teški psihički poremećaj hranjenja koji je karakteriziran patološki niskom tjelesnom težinom i iskrivljenom slikom o svome tijelu. Ova bolest najčešće pogađa djevojke adolescentne dobi zapadnoga svijeta i ljudi koji boluju od ovog poremećaja na sve moguće (ili nemoguće) načine pokušavaju svoju tjelesnu težinu još više sniziti. Neki to čine izgladnjivanjem, raznim dijetama, vježbanjem do iznemoglosti, a drugi pak konzumiranjem raznih preparata za otapanje masnoće ili korištenjem diuretika. 
POSLJEDICE: Svijet anoreksije je vjerojatno zato baš toliko opskuran jer su posljedice koje ova bolest prouzrokuje kobne. Anoreksija nervosa je stanje koje dovodi do usporenog rada srca (bradikardije) ili do ubrzanog rada srca (tahikardija), do povećanja moždanih komora, osteoporoze, menstrualnog disbalansa ili potpunog gubitka menstruacije koje za sobom povlači i psihološki disbalans (ogleda se u vidu nemogućnosti reprodukcije). Međutim, ukoliko osoba »boravi« određeno razdoblje u zamračenom tunelu anoreksije, moguće su patološke frakture kostiju zbog niskog unosa kalcija i fosfora koji su neophodni i potrebni za čvrstoću kostiju. Ali, svakako da je najkobnija posljedica ovog poremećaja smrt. 
PSIHOLOGIJA ANOREKSIČNE OSOBE: Ako vam osoba s 45 kilograma na 177 cm visine kaže kako se osjeća krivom jer je pojela pola rajčice i parče kruha cjeli dan, te da se mora pod hitno »otarasiti« tih kalorija, znate da je zakoračila duboko u svijet kobne anoreksije. Psihologija anoreksične osobe je veoma jednostavna jer jedino o čemu razmišlja osoba oboljela od ovog poremećaja jest njen tjelesni izgled i opterećenost ishranom i kalorijama. Kod anoreksičnih osoba dolazi često do promjena u ponašanju. Ove su osobe razdražljivije, agresivnije i kompulsivnije, te je život pokraj ovakvih osoba jako težak i iziskuje mnogo strpljenja i zajedničke borbe da se bolest svlada. 
TRETMAN: Kako bi se anoreksična osoba ponovno vratila u  »normalu«, potrebno je unositi što više hrane s ciljem povećanja tjelesne težine. Budući da je anoreksija veoma ozbiljan poremećaj psihe, potrebno je potražiti i psihijatrijsku pomoć, a u nekim slučajevima nužno je i hospitalizirati osobu oboljelu od anoreksije. Ipak, da bi tretman bio uspješan, prije svega potrebna je enormna ljubav i potpora najmilijih. Mnogi liječnici tvrde kako je anoreksija jedan vid ovisnosti, te da se nikad u potpunosti ne može izliječiti. Međutim, osim te bolničke dijagnoze i tvrdnje, stoji činjenica da je ljudska psiha čudo, te da ona ima moć od bolesnog čovjeka ponovno načiniti zdravu individuu. 
ZAKLJUČAK: Istina je da ne možemo sve izgledati poput Tyre Banks, Heidi Klum i Naomi Cambell. Ali, sve možemo njegovati prepoznatljivi individualni stil, a svakako da su unutarnja sigurnost, dobro raspoloženje, duhovitost i osmijeh uvijek u modi. Uostalom, gledano očima jačeg spola, obline su uvijek bile, a i ostale – »in«.                               g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika