Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslavljen dan oca Gerarda Tome Stantića

U somborskom karmelićanskom samostanu, u nedjelju 24. lipnja, svečano je proslavljen Dan Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, karmelićanina koji je umro prije 51. godinu. Na slavlje se okupio lijepi broj vjernika iz Sombora i okolice te hodočasnika iz Subotice i okolice napose iz Đurđina, rodnoga mjesta o. Gerarda. 
Na početku Euharistijskoga slavlja sve vjernike i svećenike pozdravio je o. Bernardin Viszmeg, zamjenik priora somoborskoga Karmela. Sv. misu je predvodio mons. Slavko Večerin, generalni vikar Subotičke biskupije u zajedništvu s desetak svećenika. Prigodnu propovijed održao je mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik i vikar za pastoral Subotičke biskupije. On je istaknuo kako se jedinim kandidatom za sveca Subotičke biskupije ponose i vjernici Sombora u kojem je o. Gerard živio i radio najveći dio svoga redovničkoga i svećeničkoga života i gdje je 24. lipnja 1956. godine umro na glasu svetosti. O. Gerardom ponose se jednako i vjernici Đurđina u kojem je o. Gerard rođen kao i vjernici Bajmoka gdje je kršten, ali i vjernici Subotice jer je se u tom gradu školovao i proveo dane progonstva u franjevačkom samostanu. 
U nastavku propovijedi mons. Beretić je istaknuo: »U ovom lijepom zelenom gradu Somboru, živio je jednostavan svećenik o. Gerard. Svi su mu se radovali. Svakom je na njegovom jeziku govorio – hrvatski, mađarski, njemački i slovački. Bio je svima sve… Neka svima ovaj sluga Božji bude prijatelj. Kad smo u nevolji, recimo mu neka i on moli za nas. Puno, puno može žarka molitva pravednikova. Sveci nisu umrli. Oni žive, pomažu, druguju s nama koji smo još na putu. Djeco i mladi, povjerite svoje želje i potrebe sluzi Božjem Gerardu. Vidjet ćete da je zaista živ i da razumije naš govor, našu ikavicu, naše srce. Oče Gerarde,  isprosi nam svima srce i dušu djeteta. Isprosi nam srce ponizno. Isprosi nam životnu radost i zadovoljstvo. Isprosi nam kod Boga ponos što smo tvoji sunarodnjaci, što smo kćeri i sinovi najljepše nam Katoličke crkve«.
Na misi je pjevao zbor somborsku župe Presvetoga Trojstva pod ravnanjem Rozmari Mik.
Poslije sv. mise okupljeni svećenici pošli su zajedno s vjernicima do groba o. Gerarda gdje je mons. Večerin predmolio molitvu za proglašenje blaženim i svetim SB o. Gerarda Tome Stantića.
Dan ranije isto ovakvo slavlje održano je na mađarskom jeziku.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika