Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­sko – mađar­ska ko­a­li­ci­ja

U Subotici je 6. rujna svečano potpisan sporazum o predizbornoj koaliciji i zajedničkom nastupu na pokrajinskim izborima između Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Saveza vojvođanskih Mađara. Potpisana su dva sporazuma. Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić i predsjednik SVM-a József Kasza potpisali su ugovor o zajedničkom nastupu na pokrajinskim izborima po većinskom modelu u subotičkom okrugu, što znači da SVM podržava kandidata DSHV-a Petra Kuntića u izbornoj jedinici 54, dok DSHV podržava kandidate SVM-a u izbornim jedinicima 55 i 56 dr. Tamása Korhecza i dr. Tivadára Tótha. Drugim potpisanim sporazumom DSHV podržava kandidaturu Géze Kucsere za gradonačelnika Subotice i potpisali su ga predsjednici subotičkih organizacija DSHV-a Martin Bačić i SVM-a Jenő Maglai.
    Kasza je rekao kako ovaj sporazum proizlazi iz obostranih interesa naroda koje dvije stranke predstavljaju te je istaknuo kako su dvije stranke u proteklih petnaest godina »terora Miloševićevog režima nad Srbijom imale snage suprotstaviti se ratu i očuvati suživot i suradnju naroda koje je povijest tako pomiješala da ih čovjekova ruka ne može raskinuti«, te da je siguran kako »ni hrvatski na mađarski narod nemaju nikakve sukobe sa srpskim narodom nego jedino s jednom pogrešnom politikom koju su vođe srpskog naroda vodile i, na žalost moram reći, i danas vode«. Na kraju je istaknuo kako je zajednički cilj obje stranke ulazak ove države u zajednicu europskih naroda.
ODRŽATI KONTINUITET: Kuntić je istaknuo kako je neophodno održati kontinuitet, stabilnost i mogućnost daljnjeg razvoja institucija hrvatske zajednice na ovim prostorima, što podrazumijeva ne samo ostvarivanje nacionalno-manjinskih prava već i ekonomsku i socijalnu sigurnost, a što se može ostvariti samo uspostavljanjem regionalne suradnje i europskim integracijama. »Osvjedočeni suborci se ne napuštaju olako bez obzira na nesuglasice koje se pojave«, kazao je Kuntić. »Ne treba zaboraviti da su se DSHV i SVM već od početka višestranačja skupa zalagali za demokratizaciju i europske integracije, a svjesni smo toga da ovi procesi u Srbiji još uvijek nisu završeni«.
  Bačić je istaknuo kako Hrvati ono što imaju danas mogu, između ostalog, zahvaliti svom dugogodišnjem koalicijskom partneru. »Oni su nam jedini davali podršku do sada, a u razgovorima koje smo vodili s takozvanim velikim strankama niti jedna od njih nije nam ponudila ništa osim takozvane ‘građanske opcije’ u kojoj nema ništa za nas kao nacionalnu manjinu. U tom smislu jedinog garanta za sve ono što još trebamo uraditi nalazimo u SVM-u«. Maglai je istaknuo kako očekuje da će zajednički nastup i međusobno pomaganje doprinijeti tome da dosadašnji način funkcioniranja vlasti u Subotici i Pokrajini bude na istoj razini kao i do sada i da će donijeti još bolje rezultate u zaštiti prava nacionalnih manjina«.
ISTI UVJETI ZA SVE: Géza Kucsera je, zahvaljujući na potpori istaknuo kako mu je želja da bude gradonačelnik svih Subotičana, koji će doprinijeti tome da svi građani imaju iste uvjete, a kako je hrvatska zajednica službeno postala manjina ne tako davno, njihova infrastruktura nije izgrađena kao u mađarskoj zajednici te treba više raditi na izjednačavanju uvjeta života svih. Kontinuitetom treba nastaviti započeto na razvijanju još boljih međunacionalnih odnosa, treba raditi na razvoju u svakom segmentu i u kulturi i u gospodarstvu kako bi bolje živjeli sutra. »Mogu obećati da ćemo trend sigurnosti građana, kako osobne tako i ekonomske, povećati i da ćemo raditi na tome da ostanemo ovdje sa svim onim pravima koja pripadaju čovjeku, bez obzira pripada li većini ili manjini.«                                      

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika