Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sve ovisi o nama

Zasigurno jedan od ključnih igrača hrvatske nogometne reprezentacije, koja predvodi tablicu skupine E u kvalifikacijama za plasman na EP 2008. godine, jamačno je Stipe Pletikosa, čuvar mreže moskovskog Spartaka. Nakon razdoblja »nemilosti« u svom bivšem klubu Šahtjoru (Ukrajina), prelaskom u glavni grad Rusije vratio se u punom »sjaju« svog velikog talenta, pružajući odlične partije na crti svoga gola. Nedirnute mreže hrvatske reprezentacije u posljednja dva susreta (Estonija i Rusija) u velikoj mjeri ostale su takve upravo zahvaljujući njegovim bravurama i suverenom vladanju šesnaestercom ispred svoga gola. Poslije susreta s Rusijom u Zagrebu (0:0) u tzv. novinarskoj mix zoni, gdje igrači izlaze iz svlačiona na putu do autobusa, razgovarali smo kratko o njegovom aktualnom vratarskom trenutku.
4Kako biste ocijenili susret s Rusijom, koju odlično poznajete s obzirom na status prvog vratara moskovskog Spartaka?
Prije svega istaknuo bih odličnu igru obrane, što je uvjetovalo mojom »besposlenosti« tijekom većeg dijela susreta. Ostaje ipak žalost što nismo uspjeli zabiti taj željeni zgoditak, iako smo imali izrazitu dominaciju i nekoliko izglednih prilika, i krunisati dobru igru protiv glavnog rivala za plasman na EP. Mislim da su svi gledatelji ipak otišli zadovoljni sa stadiona, unatoč činjenici kako nije pao niti jedan gol.
4Kakva je Vaša računica u nastavku kvalifikacija tj. koliko je još bodova potrebno Hrvatskoj za siguran put u Austriju i Švicarsku?
U mnogome će mnogo toga ovisiti od međusobnih susreta Engleske i Rusije, no, mi svakako moramo dobiti oba preostala susreta na domaćem terenu (Estonija i Izrael), te uzeti tri boda na gostovanju u Andori. Tako ćemo mirno dočekati posljednja dva kvalifikacijska susreta u kojima nas očekuju teška gostovanja u Makedoniji i Engleskoj. U svakom slučaju naša pozicija je i dalje odlična i sve ovisi o nama.
4Vaš prelazak u redove moskovskog Spartaka zasigurno je u mnogome utjecao na Vašu sigurnost među vratnicama. Što za Vas znači promjena nogometne sredine i kako ste se uspjeli adaptirati?
Poslije nekoliko godina provedenih u Ukrajini i Šahtjoru, prelazak u Moskvu donio mi je novi profesionalni izazov i nastavak karijere u velikom ruskom klubu. Mjesto prvog vratara u Spartaku i kontinuitet branjenja jamačno mi je povratio sigurnost, što se očevidno pokazalo i na posljednjim susretima hrvatske reprezentacije. Izuzetno sam zadovoljan novom sredinom, Spartak je veliki klub i vjerujem kako ću u nastavku ruskog prvenstva dokazati svoju kvalitetu i opravdati njihov izbor.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika