Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Posjet SP-u u Zagrebu

Koncem prošlog mjeseca glavni grad Hrvatske bio je domaćin pojedinačnom Svjetskom prvenstvu u stolnom tenisu, natjecanju koje je proteklo u apsolutnoj dominaciji azijatskih igrača i igračica. Priliku da se na licu mjestu uživo uvjeri u bravure velikih majstora celuloidne loptice, koji dolaze iz najmnogoljudnije države svijeta, nikako nije želio propustiti Nebojša Gabrić, stolnotenisački trener i poznati sportski entuzijast iz Subotice. Skupa s još nekoliko subotičkih stolnotenisača, uživali su dva dana u izlučnim borbama prema vrhu svjetskog »pingića«, a svoje dojmove u kraćem razgovoru odlučio je podijeliti s našim čitateljima.
4Kako je uopće došlo do ideje o odlasku na tribine SP-a u Zagrebu?
Još od trenutka kada sam saznao da je Zagreb dobio organizaciju Svjetskog prvenstva odlučio sam, kako ću barem jedan dio gledati uživo u dvorani gdje će se ono igrati. I tako je bilo.
4Tko je uz Vas još »sjedio« u Domu sportova i uživao u bravurama kineskih šampiona?
Nas sedmero iz Subotice – Koso, Đurić, Ver, Seleši, Pesti, Lazarević i ja činili smo malu delegaciju sa stolnotenisačkog sjevera Bačke, zbilja uživajući u vrhunskim partijama i umješnosti najboljih svjetskih igrača. Posmatrali smo i »analizirali« susrete SP-a tijekom četvrtfinalnih i polufinalnih duela, koji su se igrali u petak i subotu.
4Kakvi su bili vaši komentari na »licu mjesta«?
Poglavito smo se sve vrijeme divili kineskim majstorima i njihovoj nenadmašnoj brzini udaranja loptice, osobini koja ih čini uvjerljivo najboljima na planetu. Svoju ultra dominaciju ovim sportom zaslužuju i zbog nenadmašne sposobnosti maksimalne koncentracije, osobito u najvažnijim i najdramatičnijim momentima. Jednostavno, najjači su u »glavi«, tehnici, u svemu...
4Kao trener kako biste to stručno formulirali?
Najjednostavnije moguće rečeno, postižu velike rotacije prilikom izvođenja udaraca, što njihovim protivnicima stvara velike probleme prilikom pokušaja obrane istih. Njihove gume su sporije i loptica se više lijepi za njih, ali mi se čini kako to uopće i nije toliko prijesudno. Vjerojatno bi bili prvaci i da igraju s nekim drugim gumama.
4Koji Vas se igrač najviše dojmio?
Bez premca bio je to Wang Li.
4Zasigurno ste usporedo s muškim turnirom pratili i duele u ženskom dijelu natjecanja. Evo jednog pomalo provokativnog pitanja. Je li najbolja svjetska igračica bolja od većine muških igrača, koji nastupaju u našoj prvoj ligi?
Iako je u pitanju samo čista spekulacija, jer vjerojatno nikada se s druge strane stola neće naći neki naš igrač i najbolja svjetska stolnotenisačica, osobno mislim kako naš prosječan prvoligaški igrač ne bi imao puno šansi. Jer, slično svojim muškim kolegama i Kineskinje igraju brzi ping pong, i treba biti zbilja dobar igrač za dostojno pariranje njihovim udarcima.
4Na koncu, koliko Vam je u sportskom smislu daljnjeg usavršavanja stolnotenisačke vještine značio ovaj navijački posjet SP-u u Zagrebu?
Gledanje susreta velikih igrača uživo predstavlja veliki doprinos daljnjem sagledavanju modernog stolnog tenisa i prigodu praktičnog usavršavanja. Televizijski prijenos nikada ne može dostojno prikazati sve dijelove jednog stolnotenisačkog susreta, osobito brojne detalje koji čine sve ono što se događa oko stola.     g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika