Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Moždani udar

 
 
Moždani udar je naglo neurološko zbivanje koje nastaje zbog poremećaja moždane cirkulacije. Posljedično, imamo premalu opskrbu mozga kisikom i drugim hranjivim tvarima. Rezultat ovih zbivanja je oštećenje mozga, tj. dijela mozga, a samim tim imamo i posljedično oštećenje organa kojima taj dio mozga upravlja. 
Moždani udar može nastati začepljenjem arterija (krvnih žila) u glavi i vratu (tzv. kemijski moždani udar) koji nastaje kao posljedica tromboze u krvnim žilama mozga; i drugi tip moždanog udara, kojega nazivamo hemoragijskim, a nastaje kao posljedica puknuća krvne žile. Najčešća vrsta moždanog udara je po tipu začepljenja krvne žile (80 posto), a ostatak je izljev krvi u moždanu masu iz napukle krvne žile. 
SIMPTOMI MOŽDANOG UD-ARA: Bilo koji znak ili simptom moždanog udara mora biti tretiran kao hitno stanje, te pacijent mora biti transportiran kod specijalista neurologa mjerodavne bolnice. Većina ih završava na bolničkom odjelu, ali dio pacijenata može biti vraćen i na kućno liječenje. Simptomi su: 
utrnutost, slabost ili oduzetost ruke, lica ili noge, osobito ako je zahvaćena samo jedna strana tijela; 
poremećaji govora kao što su otežano izgovaranje, frfljanje, ili pogrešno razumijevanje izgovorenih rečenica;
gubitak ravnoteže ili koordinacije kada su kombinirani s drugim upozoravajućim znakovima; 
omaglica ili vrtoglavica, nesigurnost pri hodu ili iznenadni padovi, skupa s drugim simptomima;
naglo zamagljenje ili gubitak vida, osobito na jednom oku;
nagla i jaka glavobolja bez jasnog uzroka, osobito ako je praćena povraćanjem;
KOJA JE TERAPIJA MOŽ-DANOG UDARA?: Ukoliko posumnjate da se kod vas ili vaših najbližih nalazi neki od gore navedenih simptoma, treba se obratiti liječniku ili pozvati hitnu pomoć. Liječnik će tada procijeniti radi li se o moždanom udaru ili nekom drugom stanju i odredit će postupak liječenja. Dok čekate hitnu pomoć i vi nešto možete uraditi: provjerite diše li bolesnik, okrenite ga na stranu da mu jezik ne bi zapao, ukoliko primijetite da srce ne radi, primijenite masažu srca. Glava mora biti naniže u odnosu na noge. Izmjerite bolesniku tlak ili šećer u krvi ako postoji aparat u kući. Ako je tlak viši od 180 mm živina stupa, pod jezik stavite bolesniku lijek koji inače koristi. Dolaskom liječnika u kuću, vama će biti olakšano stanje jer se radi o kvalificiranoj i educiranoj ekipi koja zna što treba činiti. Nemojte da obitelj sugerira liječniku što on treba raditi. U najvećem broju slučajeva poslije liječničkog pregleda i ugrađenog EKG-a slijedi transport na urgentni odjel bolnice gdje se nalazi neurolog. Idealno po najnovijim shvaćanjima je da pacijent što ranije stigne u bolnicu (u prva tri sata od početka simptoma). Kod nas postoje uvjeti za provedbu najsuvremenije terapije, a koja podrazumijeva stalan rad laboratorija, skenera i doplera.               g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika