Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zajedništvo djece i roditelja

Na inicijativu skupine roditelja I. h razreda OŠ »Matko Vuković« iz Subotice i njihove učiteljice Ane Čavrgov, organizirano je ljetovanje na Jadranu. Dobrotom časnih sestara sv. Križa iz Đakova, djeca, roditelji i učiteljica su smješteni u samostanskoj kući na otoku Mali Lošinj u prelijepom mjestu Veli Lošinj. 
Na ovaj se put uputilo tridesetero djece s roditeljima, a osim učenika prvog razreda tu su i njihova braća i sestre. Odmah po dolasku na odredište djeca su pojurila na plažu s koje se pruža prekrasan pogled na plavo more i okolne otoke. 
O duhovnoj okrepi na ovome odmoru skrbi vlč. Goran Vilov, župnik iz Bačkog Monoštora, koji je također zadužen i za dobro raspoloženje, jer nas sve uveseljava svirkom i pjesmom. Svakodnevno odlazimo na sv. misu i imamo kratku duhovnu obnovu. Za tjelesnu hranu su zadužene kuharice s kojima zajednički pripremamo obroke, peremo posuđe, te nabavljamo namirnice. 
Ugodna klima, netaknuta priroda i plavetnilo mora koje se u daljini stapa s nebom unijeli su mir u naša srca. Odrasli, a napose djeca uživaju u svakom trenutku i ljepoti koja nas okružuje.     
Mjesto Veli Lošinj poznato je lječilište za plućne bolesti. Prvi se put spominje 1398. pod nazivom Velo Selo. Najstarija jezgra Velog Sela nastala je u XIII./XIV. stoljeću oko romaničke crkve sv. Nikole iz XIV. stoljeća. Prvobitno naselje je rastresitog tipa, kuće su postavljene prema položaju poljoprivrednog zemljišta, a ne u odnosu na ulične linije. Iz XV. stoljeća je obrambena kula, podignuta radi obrane luke i naselja, ali i zbog gusarskih napada na zbjeg pučanstva. U XVII. stoljeću naselje se dalje razvijalo amfiteatralno oko velološinjskog zaljeva. To je urbana barokna aglomeracija sa središnjim trgom uz more i dvjema osnovnim uličicama od kojih jedna vodi u Velo Selo, a druga do naselja u uvali Rovenska, gdje se razvija ribarsko naselje zgusnute primorske urbane strukture, s malim kamenim kućama.. 
Mali Lošinj je najveće mjesto i luka na otoku. Leži amfiteatralno u dnu prostranog i dobro zaštićenog zaljeva. Prvi se put spominje 1398. pod imenom Malo Selo. Mjesto se razvija oko crkve sv. Martina (na groblju). 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika