Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

 
Posjet gradu mučenika
 
U nedjelju 17. lipnja pjevači zbora župe sv. Marka iz Staroga Žednika predvođeni voditeljem zbora i orguljašem Nikolom Ostrogoncem, te svojim župnikom Željkom Šipekom, posjetili su Vukovar, gdje su ih ugostili župljani najmlađe župe »Kraljica  Mučenika«, koja je osnovana prije četiri godine. 
Domaćini su im bili vlč. Mato Mataković i njegovi župljani iz Vukovara i Bogdanovaca. Ono što se željelo ovim susretom postići, jest zapravo izgradnja mosta povjerenja i prijateljstva između ovih dviju župa. 
Susret u Vukovaru počeo je razgledanjem rana ovoga grada, rana koje su vidljive na svakom mjestu. Od franjevačkog samostana i crkve, Memorijalnog centra Ovčara, te vukovarske bolnice. Trnci su nam prolazili kroz srce gledajući što je sve učinilo sjeme zla. Kolike brojke mrtvih, nestalih… Često smo slušali o prijašnjim ratovima, uz riječi kako se »ovako nešto nikada ponoviti neće«, a ono, ne samo da se ponovilo nego se činilo i čini još više zvjerstava. Koliko još majki treba zaviti u crno? Koliko djece treba ostati bez oca, majke, bake, djeda... Koliko kuća srušiti, a da se ova tvrdnja, tj. zaključak, pretvori u zbilju, da se Vukovar ponoviti neće. Fascinira jedna stvar, a to je da Vukovarci praštaju. I to je nešto što ne može nitko razumjeti tko nema vjeru u Boga. I zato – kao što nam za posjeta samostanu sv. Jakova reče fra Zlatko Špehar – »Vukovar nije grad heroja, nego mučenika«. A mučenik će uvijek moći oprostiti i zato je velik. Premda srušen i zgažen, velik je jer prašta.
Po završetku razgledanja grada u 18.30 sati slijedila je sveta misa koju je predvodio preč. Željko Šipek uz koncelebraciju mjesnoga župnika vlč. Mate Matakovića. Svetu misu animirali su pjevači iz Starog Žednika i sjemeništarci Kristijan i Dražen. Za uspomenu na ovaj susret, gosti su domaćinu predali dvije slike. Prva je slika bila dar slikarice Kate Šetrov koja je naslikala žedničku crkvu, a druga slika je simbol naših ravni u tehnici slame koju je izradila naša slamarka Ana Milodanović. Slika predstavlja bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije. Preč. Željko je iskoristio priliku, te je pozvao Vukovarce i Bogdanovčane da ove godine posjete Stari Žednik. Uz obećanje mjesnog župnika da će se taj susret i ostvariti i uz predaju makete simbola grada Vukovara završila je sv. misa. Nakon sv. mise uslijedilo je druženje ispred same župe, koje se zatim nastavilo u Bogdanovcima gdje je upriličena večera, uz druženje i glazbu. Naš je susret završio u kasnim satima uz »himnu« naših ravnica – »Ne dirajte mi ravnicu«, koju je otpjevala Anica Čipak. Hvala Bogu na svim divnim ljudima koje smo sreli.
Željko Š.
 
Proštenje u Tavankutu
 
Blagdan Srca Isusova je obilježen prošlog tjedna, a vjernici župe Srca Isusova u Tavankutu su ovu svetkovinu svečano proslavili u nedjelju 19. lipnja.
Svečano misno slavlje osim mjesnog župnika preč. Franje Ivankovića, te gosta rektora Atile, predvodio je i generalni vikar Subotičke biskupije preč. Slavko Večerin, koji je u svojoj inspirativnoj propovijedi govori o srcu, rekavši tom prigodom da »Čisto srce čini corpus ljubavi, samo čisto srce može iskreno ljubiti i voljeti«. I ove godine se okupio lijepi broj vjernika iz Tavankuta, ali i iz drugih okolnih mjesta.  
L. S. 
 
Čuvari Božjeg groba iz Subotice boravili u Valpovu i Otoku
Hodočašće kao nagrada
 
Čuvari božjeg groba su prošlog tjedna bili gosti Valpova i Otoka gdje su obilazeći crkvu i grad upoznavali tradiciju te regije, a tijekom puta posjetili su i bazen u Toplicama. Ovo hodočašće se već godinama organizira od strane mons. Andrije Kopilovića, koji predvodi čuvare Božjeg groba, uz sufinanciranje sudionika hodočašća. Čuvara božjeg groba ima u Subotici ima oko sedamdesetak, a ove godine na hodočašće je išlo četrdeset mladića. 
»Čuvari božjeg groba su mladići koji svakog Uskrsa na veliki petak i na veliku subotu čuvaju Isusov grob u katedrali. To su poglavice srednjoškolci i stariji mladići koji se još nisu oženili. Okupljamo se na blagdan Tijelova, za Dužijancu i uoči Bunarićkog proštenja. Cilj hodočašća kao jednog od naših susreta je da se okupimo, upoznajemo i družimo. Tijekom ovakvih hodočašća uvijek sam s dobrim prijateljima i naravno, uvijek se odlično provedem«, rekao je član pastoralnog vijeća u katedrali bazilici sv. Terezije Avilske, Vedran Jegić.
 O. P.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika