Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Zlatni toranj« europske kinematografije

Dobitnik ovogodišnje »Zlatne palme« u Cannesu, rumunjski film »4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana« Cristiana Mungiuija otvorit će 14. Festival europskog filma »Palić 2007.«, koji će se održati od 16. do 22. srpnja.
U okviru festivala publika će moći pogledati ukupno 54 filma iz 19 zemalja. Osim Natjecateljskog (na Ljetnoj pozornici), na festivalu će biti prikazani programi »Novi norveški film« i »Novi mađarski film« (Otvoreno sveučilište), program »Mladi autori Europe« (Muški štrand), te Omaž program (Kino Abazija) u kojem će biti prikazana ostvarenja ovogodišnjih dobitnika nagrade »Aleksandar Lifka«, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti – mađarskog sineaste Istvána Szabóa i srbijanskog glumca, producenta i redatelja Ljubiše Samardžića.
Filmovi iz glavnog natjecateljskog programa natjecat će se za nagradu »Zlatni toranj« u kategorijama za najbolji film, izuzetno filmsko dostignuće i za europsko otkriće, a bit će dodijeljene i specijalna nagrada za autentičnu izvedbu glumačke postave i nagrada publike za najbolji film.
Festival od ove godine započinje suradnju sa Motovun film festivalom (MFF), koja bi već sljedeće godine trebala rezultirati stvaranjem zajedničkog programa. U tom kontekstu, na palićkom festivalu ove će godine biti prikazana ostvarenja iz programa Motovun Online, dok će publika na ovogodišnjem MFF-u moći vidjeti izbor kratkih filmova iz programa Mladi autori Europe. 
  Također, novina u odnosu na prethodne godine je organiziran prijevoz za posjetitelje festivala iz Beograda i Novog Sada, kao i Studentski dan, koji će biti održan 20. lipnja u Eko centru na Paliću. 
Cijena ulaznice za obje večernje projekcije na Ljetnoj pozornici, gdje će se održavati natjecateljski program, iznosi 200 dinara. Ulaz na projekcije filmova iz pratećih programa je besplatan.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika