Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Metafora ostvarenja sna

Američki kutak u Subotici je prošloga četvrtka, 14. lipnja, ugostio subotičkog pisca Dražena Prćića, koji je ovom prigodom predstavio izdanje svojega romana »Wild Card« u prijevodu na engleski jezik (preciznije američko-engleski). Riječ je o naslovu koji je u originalu objavljen na hrvatskom 2005. i 2006. u dva izdanja u okviru nakladničke produkcije NIU »Hrvatska riječ«. Za prijevod na engleski pobrinuo se Veselin Rakočević, kojemu terminologija u ovom »romanu o tenisu«, nije predstavljala problem, budući da je i sam bivši igrač »bijeloga sporta«, a koji kao trener trenutačno radi u Njemačkoj.
Ispred domaćina nazočne je pozdravio koordinator programaAmeričkog kutka Andrej Kunkin, izrazivši zadovoljstvo ovom promocijom budući da je riječ o romanu autora čiji prvijenac »Moja klinka i ja« važi za prvi subotički omladinski roman, a nakon kojega je, kako je dodao, iz Prćićeva pera proisteklo još sedam naslova, među kojima i »Wild Card«. »Nakon nekoliko promocija ove knjige u Srbiji i Hrvatskoj, a na tragu novih prijevoda, mislim da ‘Wild Card ‘ tek očekuje pravi publicitet«, naglasio je Kunkin.
Sukladno mjestu održavanja, književna večer se odvijala na engleskom jeziku. Odgovarajući na pitanja publike, Prćić je među ostalim naveo kako naslov romana predstavlja metaforu težnje ali i pružene mogućnosti da čovjek ostvari svoje snove, čak i po cijenu, kako je dodao, napuštanja sigurnih egzistencijalnih okvira. On je rekao i kako u romanu nema autobiografskih elemenata, iako se i sam natjecateljski, u kategoriji veterana, bavi tenisom. Međutim, ovaj je sport samo okvir priče u kojoj, kako je istaknuo, sudbinama likova povezuje svoja, ipak intimno draga teniska prebivališta – Suboticu i Umag.
Kako se moglo čuti, roman »Wild Card« je ovih dana objavljen i u prijevodu na mađarski, a uskoro se očekuje i njegovo izdanje na srpskom jeziku.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika