Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Tamara Obrovac sutra u Subotici
 
U okviru »Etnofesta« koji se Subotici održava od 20 do 24. lipnja, sutra (u subotu 23. lipnja), na Ljetnoj pozornici na Paliću nastupit će hrvatska etno-jazz glazbenica Tamara Obrovac i Transhistria Ensemble – kojega čine glazbenici iz Hrvatske, Slovenije i Italije. 
Početak je u 20 sati. Cijena ulaznica je 300 dinara.
 
»Hladno pivo« večeras u Somboru
 
Ovogodišnja manifestacija »Somborsko ljeto« počinje danas, u petak 22. lipnja. U sklopu otvorenja, u caffeu »Kabare« nastupit će hrvatski sastav »Hladno pivo«. Uz poznate hitove, punk-rockeri iz Zagreba predstavit  će i pjesme s njihovog novog albuma »Knjiga žalbe«. Početak koncerta je zakazan za 22 sata, a cijena ulaznice iznosi 300 dinara.
 
»Likovnjaci« na koloniji »Likar 2007.« 
U Osijeku
 
U prostorijama Centra za profesionalnu rehabilitaciju u osječkoj Tvrđi, prošle subote održana je međunarodna likovna kolonija »Likar 2007.«, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika amatera. Kolonija je okupila pedesetak umjetnika iz Hrvatske, BiH, Mađarske i Srbije, među kojima i članove Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice. 
»Ovo je sedma kolonija naše udruge, a treća međunarodnog karaktera. Drago mi je da danas mogu pozdraviti umjetnike iz regije, ali i iz susjednih zemalja koji su se odazvali našem pozivu za sudjelovanje u ovoj manifestaciji. Ovu koloniju, kao i prethodne, organizirali smo s ciljem proširivanja suradnje umjetnika iz različitih udruga«, rekla je ovom prigodom predsjednica udruge Vesna Grundler. 
U sklopu jednodnevne kolonije održana je i prezentacija nastalih radova, te prigodno druženje sudionika.
I. Ku.
Večer evergreena u Rumi
 
U ljetnom vrtu Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec«, u Rumi je prošle  subote, u okviru općinske manifestacije »Kulturno ljeto«, održana večer evergreen glazbe, na kojoj se predstavio vrstan virtuoz na saksofonu Bogdan-Bata Tanević. Hladno i kišovito vrijeme spriječilo je možda da nazočan bude veći broj slušatelja, ali je dojam s koncerta i pokraj toga izuzetan. 
N. J.
HUK »Lajčo Budanović« gostovao 
u Pleternici
 
Starija uzrastna skupina folkloraca i orkestar HUK »Lajčo Budanović« iz Male Bosne gostovali su u nedjelju 17. lipnja, u Pleternici (Republika Hrvatska) na 25. Smotri izvornog folklora »Lidas«. Kako su nam rekli u upravi ove udruge, njihovi članovi imali su zapažen nastup, koji je bio primijećen kako od publike tako i od drugih nazočnih udruga.
Inače, na Smotri je sudjelovalo 21 društvo iz Hrvatske, BiH  i Srbije, a osim udruge iz Male Bosne, nastupili su i folklorci HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice. 
 
Novosadsko muzičko ljeto
 
Muzička omladina Novog Sada i ove godine organizira ciklus koncerata umjetničke glazbe pod nazivom Novosadsko muzičko ljeto (NOMUS), piše »Dnevnik«. Seriju ovih ljetnih koncerata koji će se održavati u Atriju crkve Svetog Jurja u Petrovaradinu i počinjati u 21 sat, svečano će otvoriti 30. lipnja Novosadski komorni orkestar, sa dirigentom Berislavom Skenderovićem. Zasad je potvrđeno da će 4. srpnja najprije nastupiti čembalistkinja Smiljka Isaković. Violinist Marko Josifoski i gitarist Zoran Krajišnik nastupaju 6. srpnja, a Gudački kvartet »Leonis« stiže iz Francuske i 10. srpnja. Također, najavljeni su i nastupi sljedećih izvođača: »Virtuozi iz Praga« s umjetničkim rukovoditeljem i solistom na violini Oldrihom Vlčekom (17. srpnja), ansambl »Beltango« (24. srpnja), Gudački kvartet »Tipet« iz Velike Britanije (30. srpnja). Koncert 1. kolovoza, budući da su u pitanju orgulje, priredit će Matias Vager iz Švedske u Župnoj crkvi imena Marijina (Katedrali), a potom se nastupi »sele« natrag u Petrovaradin. Tamo će 2. kolovoza nastupiti kvartet flauta »Tetra Versi« iz Mađarske, a 5. kolovoza bit će biti priređena večer komorne glazbe. Gitarist Petar Janković iz Amerike priredit će koncert 10. kolovoza, a Trio »Timbre« nastupa 14. kolovoza. Pijanistica Nađa Bulatović iz Njemačke nastupit će 17. kolovoza, a gost na ovom koncertu bit će gudački kvartet »TAJJ«, dok 20. kolovoza publiku očekuje nastup puhačkog kvinteta Beogradske filharmonije.
 
»Izgubljeno blago« na festivalu u Poljskoj
 
Dokumentarni film »Izgubljeno blago« Branka Ištvančića iz produkcije Dokumentarnog programa HRT-a prikazan je u natjecateljskoj selekciji na 12. međunarodnom filmskom festivalu W. Puchalski, koji je u poljskom gradu Lodzu održan od 13. do 16. lipnja. Tema festivala je filmska promocija europske prirode i krajolika. 
Inače, film »Izgubljeno blago« je već bio uvrštavan u festivale s temom ekologije. Govori o ljudima iz okolice Obrovca i njihovu životu u hrvatskom kršu i okružju mediteranskoga kamenjara. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika