Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrestomatija pjesničkih ostvarenja

U knjizi pod nazivom »Lirika« nedavno je objavljen izbor lirskih pjesama Ilije Okrugića Srijemca, što ga je priredila književnica dr. Jasna Melvinger iz Novog Sada. U ovoj, prvoj Okrugićevoj posthumnoj stihozbirci, našlo se ukup-no 70 pjesama po svojoj tematici podijeljenih u više ciklusa: Rodoljubne; Hvalospjevi našim ljudima i krajevima; Podunavke (posvećene Dunavu); Apostrofe starim, slavnim gradovima; Anakreontske; Socijalne, satirične, šaljive; Ljubavne; Elegijske; Refleksivne, zavjetne.
Osim već objavljenih, »Lirika« sadrži i pjesme koje su crpljene iz autorove ostavštine koja se čuva u rukopisnom odjelu Matice srpske u Novom Sadu (poput onih u ciklusu Podunavke, ili onih nazdravičarskih). Vrijedi istaknuti i da su pjesme sabrane u ovoj knjizi nastajale u različitim razdobljima Okrugićeva života – od onih iz mladih dana, do onih napisanih u posljednjem desetljeću njegova života – dakle u rasponu od pedesetak godina stvaralačkog rada. Katkad su pisane sa željom da razvesele i nasmiju čitatelja, a katkad su melankolične ispovijedi pisane pod dojmom kakvog teškog iskušenja i razočaranja. Također, među pjesmama ima onih koje se odlikuju laganijim ritmovima kraćeg metra, po ugledu na pučke napjeve, ali i onih svečanijeg tona.
»Ova hrestomatija Okrugićevih pjesničkih ostvarenja namijenjena je svim onim čitateljima koji nalaze užitak u starinskom ugođaju 19. stoljeća i kojima je bliska romantička pjesnička paradigma. Nenaslovljenim Okrugićevim stihovima, za potrebe ovog izdanja, pridodani su naslovi. Najveći dio Okrugićevih autografa i objelodanjenih tekstova sadrži i poneki srijemski lokalizam i regionalizam, no podliježe propisima ne samo ilirske normativne gramatike, već i ilirske ortografije, a uz uvažavanje propisnih prijedloga Šulekovih. U ovoj je knjizi taj pravopis osuvremenjen«, navodi među ostalim, Jasna Melvinger u pogovoru knjige.
Knjiga »Lirika« objavljena u zajedničkom izdanju Zajednice Hrvata Zemuna – Knjižnice i čitaonice »Ilija Okrugić«, Petko Studija iz Novog Sada, petrovaradinskog »Simbola« i zagrebačke »Pergamene«. Autor ilustracija u knjizi je Nikša Ercegović.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika