Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osijek – Stračevićev grad

Prošloga je tjedna Antun bilo najspominjanije ime u Osijeku, ili pak njegove inačice, Ante i Anto. Naime, 13. lipnja nadnevak je blagdana Sv. Antuna Padovanskog koji se u Osijeku, pa i diljem Hrvatske štuje od pamtivijeka, a rijeka vjernika toga je dana pohodila osječku Tvrđu i franjevačku crkvu sv. Križa, i kako kaže fra Željko Paurić, tako to traje od davne 1705. godine, kada su franjevci podnijeli zamolbu da se na mjestu male, drvetom građene crkvice podigne nova, suvremenija, ponajviše zbog štovatelja sv. Antuna, a nova je crkva, koju i danas posjećuje mnoštvo vjernika, blagoslovljena baš na blagdan sv. Antuna 1732. godine. 
Tim povodom održano je 14 svetih misa, počevši od rane u 3 sata ujutro pa do večernje u 21 sat, a procjena je da je bilo 30-ak tisuća vjernika iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema. I ne samo to, ovo je prava ekumenska svetkovina, jer među štovateljima sv. Antuna Padovanskog mnoštvo je pravoslavnih vjernika, grkokatolika i pripadnika islamske 
vjeroispovijesti.                 
Te je srijede, s početkom u 20 sati, gradonačelnik Osijeka Anto Đapić sa svojim stranačkim kolegom i dožupanom osječko-baranjskim Danijelom Srbom, otkrio spomenik Ocu domovine, Anti Starčeviću, na istoimenom osječkom trgu, kojega je blagoslovio fra Ante Kukavca iz kapucinskog samostana u Osijeku, u nazočnosti oko pet tisuća građana Osijeka i okolice, ali i brojnih gostiju iz Herceg-Bosne. Svečanost su upotpunili glumci Zrinka Cvitešić i Vedran Mlikota, Zbor osječkog HNK, Najbolji hrvatski tamburaši, nekadašnji Zlatni dukati, klapa Volosko, Mate Bulić i vinkovački reper Shorti, a oko 21.30 sati kada je spomenik i otkriven, nazočni su uživali u prekrasnom vatrometu.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika