Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Šokadija« zapalila Vrbak

Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata »Šokadija« iz Sonte  sudjelovala je u subotu, 16. lipnja, na petoj po redu manifestaciji folklornoga stvaralaštva »Kolo na Vrbaku«, održanoj u Semeljcima, Republika Hrvatska. Manifestaciju su organizirali članovi mjesnoga KUD-a »Lipa«, uz potporu lokalne zajednice. Općina Semeljci smještena je u jugoistočnom dijelu Osječko-baranjske županije, u podnožju Đakovačko-vinkovačkog ravnjaka. Obuhvaća naselja Kešince, Koritnu, Mrzović, Semeljce i Vrbicu. Kako su najveće i sa skoro 1600 žitelja najmnogoljudnije naselje, Semeljci su i općinsko sjedište. Organizator manifestacije, KUD »Lipa« iz Semeljaca, službeno je utemeljen 1966. godine, iako se prvi put okupilo jedanaest godina ranije i nastupilo na Velikoj smotri folklora Slavonije i Baranje u Đakovu, koja je bila preteča današnjim Đakovačkim vezovima. Njegujući kulturnu baštinu svojega mjesta, ova udruga u lipnju organizira smotru folklora »Kolo na Vrbaku«. Smotra iz godine u godinu okuplja sve više KUD-ova iz Hrvatske i inozemstva, koji kroz svečani mimohod, folklorni nastup i reviju narodnog ruha promiču kulturu i običaje kraja iz kojega su došli. Na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovalo je 12 društava, među kojima je bila i KPZH »Šokadija« iz Sonte, kao jedini predstavnik vojvođanskih udruga. 
SVEČANI MIMOHOD: U svečanom mimohodu Ulicom kralja Tomislava Sonćani su pokazali sve bogatstvo svojega ruha i svu milozvučnost svoje stare, izvorne ikavice, na koju su toliko ponosni. Cijela Ulica kralja Tomislava bila je svečano urešena starinskim rukotvorinama, a veliki broj njezinih žitelja iznosio je pred sudionike defilea kolače, rakiju, vino, sokove… pa i zapjevao s njima. Pjesma Sonćana bila je složna, iz srca, pjevali su onako kako jedino i znaju, pjesmom i ruhom mamili su pljesak cijelim putem kojim su prolazili, najveći na trgu, kad su zaplesali Šokačko kolo, a dečki iz »Tandore« mamili su svirkom i izgledom uzdahe mnogobrojnih tinejdžerica u publici. Nakon folklornih udruga, Vrbakom je prodefiliralo i jedanaest svatovskih zaprega. 
Folklorni nastup Sonćana na pozornici velike dvorane Doma općine bio je prekidan gromoglasnim pljeskom i uzvicima odobravanja oko 250 prisutnih gledatelja. Poslije folklornoga dijela programa uslijedila je revija narodnih nošnji svih sudionika manifestacije, a Sontu su predstavili Ljiljana Tadijan s ruhom koje su nosile djevojke i mlade žene, Ana Miličić s ruhom »za kajanje«, koje se nosilo još i o Korizmi i Tomislav Jakšić sa svečanim ruhom mladih ljudi. 
DOJMOVI ORGANIZATORA: Za sve vrijeme trajanja manifestacije u gledalištu je bio i načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević sa suradnicima, a gostima pri ruci u svakom momentu su bili neumorni predsjednik »Lipe« Marko Bošković i njegova desna ruka, tajnica Društva Stankica Vuksanović.
»Svi živimo za ‚Kolo na Vrbaku‘, to je manifestacija koja se poklapa i s Danom Općine, sv. Antunom. Baš na ovom mjestu, na kojemu je izgrađen Dom, nekada je bilo nogometno igralište, a široki sokak na čijoj je sredini kanal, zove se Vrbak. Tu je prije skoro pola stoljeća, znači prije početka održavanja ‚Đakovačkih vezova‘, postojala manifestacija koja se, poput današnje, zvala ‚Kolo na Vrbaku‘. Prije 5 godina KUD ‚Lipa‘ je obnovio tu manifestaciju, a Općina joj je postala generalni pokrovitelj. Vremenom je postala i međunarodna, a ove godine imamo nove prijatelje, goste iz Srbije i iz Mađarske«, rekao je za »Hrvatsku riječ« Grga Lončarević. 
Predsjednik KUD »Lipa«  Marko Bošković nam je rekao kako je prezadovoljan uspjehom manifestacije. »Osobito mi je drago što mi se ispunila najveća želja – u Semeljcima smo vidjeli naše drage prijatelje iz Sonte, koji su digli publiku na noge i koji su, s pravom mogu reći, bili zvijezde večeri. Gledao sam ih na TV, gledao sam ih uživo na najvećim manifestacijama, imam više CD-a s njihovih nastupa. Osobito mi je drago da su preživjeli suludi rat i usprkos svim teškoćama opstali i ostali u svojemu mjestu, gdje i danas njeguju hrvatsku riječ, pjesmu i tradiciju. Raduje me i prisustvo vaših novina na ovoj manifestaciji, raduje me da se i naša riječ čuje među prijateljima u Vojvodini«, rekao je u izjavi za naš list Bošković. 
Manifestacija je završena nezaboravnim druženjem uz tamburaše i domaće kolače, koje su pripremile vrijedne kućanice iz Semeljaca.    
g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika