Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poziv na bis

U organizaciji KUU »Pri-gorec« iz Sesvetskog Kraljeveca iz Republike Hrvatske, na sedmim po redu Prigorskim danima sudjelovao je i HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, nastupajući s dramskom i folklornom skupinom.
Za tu je prigodu pročelnica Dramske sekcije Marija Šeremešić pripremila jako dobro ukomponiran program koji nije trajao duže od 50 minuta. S tako pripremljenim programom, a u suradnji s pročelnikom Folklorne sekcije Željkom Kolarom, krenulo se put Sesvetskog Kraljeveca.
Uz dragu dobrodošlicu i sve ostalo što uz to ide brzo se nastavila priča tamo gdje je prošloga puta stala. A priči i razgovoru nikad kraja. Zato je predsjednik KUU »Prigorec« Siniša Škvorc priveo razgovor kraju i uz ravnatelja škole Ivice Vlašića i domaćicu Maju poveo razdragano društvo na večernji objed. Dobro i bogato pripremljeno jelo bilo je kao melem za okrepljenje gostiju.
A navečer, zna se, uz tambure i harmoniku i dobro uštimane glasove pukla je pjesma ravnice po sesvetskim obroncima. Oko ponoći otišlo se na počinak da bi se ujutro moglo otići u obilazak Zagreba i uživati u ljepoti grada, kojem se već stoljećima dive svi oni koji su ga bilo kad posjetili. Smjenjivala se naša skupina pod vodstvom naše domaćice Maje s drugim inozemnim skupinama oko znamenitih mjesta. A snimalo se za uspomenu na svim mogućim mjestima (na Trgu Bana Jelačića, pred zagrebačkom katedralom, kao i na uspinjači…)
Oko 17 sati komponiran program od dviju sekcija pod nazivom »Somborska razglednica« Marija Šeremešić i tamburaši otvorili su vrata-srca Sombora i publiku polako pripremili za upoznavanje našeg divnog grada Sombora i našeg 70 ljeta starog društva HKUD »Vladimir Nazor«.
Zatim je Dramska sekcija prikazala igrokaz o običaju Bunjevaca u jesenskom i zimskom razdob-lju, koji se održavaju na našim salašima. Tu je prikazano kako se adeti poštuju uz šalu i smijeh. Po završenom igrokazu nastupili su folkloraši.
U lijepim i starim nošnjama koje su krasile somborske glumce, nastupili su i folkloraši. Uz pratnju tamburaša folklorna je skupina izvela splet bunjevačkih igara, uz pljesak publike. Na kraju se taj buran pljesak pretvorio u povike: bis, bis, što bi bila prava ocjena za nastup »Nazora«.
Po završenom programu predsjednik HKUD »Vladimir Nazor« Šima Raič uručio je prigodan dar predsjedniku KUU »Prigorec« Siniši Škvorcu. Zahvalivši mu se na lijepom prijemu i ugodnom boravku pozvao je  KUU i predsjednika da obvezno dođu 28. i 29. srpnja u Sombor, kako bi svojim nastupom uveličali  program »Dužioince 2007.« Budući da je dobiven potvrdan odgovor predsjednika Siniše Škvorca, veselimo se ponovnom susretu s dragim prijateljima.
Poslije završenog programa svih sudionika nastupila je pop skupina »Škorpioni«, međutim jaka kiša i nevrijeme omelo je njihov koncert pa je druženje sa svim drugim članovima udruga bilo kratko.
Sutradan poslije doručka otišlo se na svetu misu u obližnju crkvu gdje smo od župnika bili zamoljeni da nešto lijepo iz bogatog programa pružimo vjernicima za ljepši ugođaj. Burno smo pozdravljeni od prisutnih, a druženje smo nastavili u župnom dvoru. Poslije toga  direktor GEOservisa Ante Damijanović ponudio je da sve članove »Nazora« ugosti u svom domu.
Uz svirku i pjesmu, a i malo pečenja s roštilja razgovor je bio ugodniji i opušteniji, a i dolaskom ostalih građana i raznovrsniji. Tu smo se uz pjesmu i svirku oprostili od domaćina i predsjednika KUU »Prigorec«, uz obećanje da ćemo se uskoro vidjeti u Somboru.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika